Češka odobrila lek Remdesivir za teško obolele od korone

Svet 20. mar. 202019:55 > 21. mar. 2020 01:43
Podeli:
Ilustracija Foto: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Ministarstvo zdravlja Češke donelo je odluku kojom se privremeno odobrava distribucija, izdavanje i upotreba leka Remdesivir za pacijente koji se nalaze u teškom stanju zbog zaraze koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja tražilo je od Državnog Instituta za kontrolu lekova da dostavi stručno mišljenje o tom leku, te je odobrilo njegovu upotrebu na osnovu procene stručnih dokumenata i uzimajući u obzir mišljenje Instituta za medicinu.

„Čim se pojavila mogućnost da lek uđe u Češku, Medicinski institut i Ministarstvo preduzeli su potrebne korake. Klinička ispitivanja su u SAD počela pre samo nekoliko dana. Ovo je definitivno sjajna vest, ali moramo imati na umu da se radi o eksperimentalnom lečenju, te da se njegov uticaj na novu vrstu korona virusa i dalje istražuje, zbog čega će se koristiti samo kod odabranih pacijenata koji su u ozbiljnom stanju“, objasnio je ministar zdravlja Adam Vojteh.

Remdesivir je namenjen pacijentima koji imaju potvrđenu infekciju COVID-19, hospitalizovani su i zahtevaju da budu priključenoi na respirator.

Remdesivir će se isporučivati pružaocima zdravstvenih usluga na osnovu aplikacije koju je proizvođač odobrio, a koja se nalazi na njegovoj veb stranici.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram