Česi otvorili barove u znak protesta protiv mera

Svet 23. jan. 202120:06
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Češkoj su danas otvoreni barovi i restorani u znak protesta zbog vladinih mera vezanih za covid-19, zbog kojih su ti lokali zatvoreni od oktobra. Češka, koju je pandemija teško pogodila ovog leta, do sada je prijavila više od 930.000 zaraženih koronavirusom, od kojih je 15.270 umrlo.

„Dosta nam je, mislimo da bi ministri trebalo da razmisle o svojoj ostavci“, rekao je osnivač pokreta koji je organizovao ovu akciju, a kojoj bi trebalo da se pridruže i stotine restorana.

U subotu, za vreme ručka, bar „Mali Janek“ bio je napola ispunjen redovnim gostima koji su pijuckali pivo i porodicama koje su uživale u svinjskim rebrima i pohovanim šniclama, dok su konobari radili punom parom.

Ugostiteljskim objektima koji posluju uprkos zabrani preti maksimalna kazna od 765 evra, rekao je portparol gradske uprave Praga, Vit Hofman.

Restorani, barovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi, sportske hale i većina prodavnica zatvoreni su u Češkoj od oktobra 2020. godine,  U toj zemlji, članici EU koja ima 10,7 miliona stanovnika, vlada je na kratko ublažila ograničenja pre Božića.

Češka, koju je pandemija teško pogodila od ovog leta, do sada je prijavila više od 930.000 zaraženih koronavirusom, od kojih je 15.270 umrlo. U proseku ima oko 8.000 zaraženih dnevno.

Pokret, osnovan prošle jeseni, koji se ne slaže sa načinom na koji vlada upravlja zdravstvenom krizom, početkom januara postavio je instalaciju u centru Praga sa kilometar dugim lancem krigli sa pivom.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

 

Pokret protiv mera vlade se pretvorio u politički pokret, a barovi su postali klubovi u kojima se njegovi članovi i pristalice mogu družiti, „kao što se naši političari sastaju u menzi parlamenta“, primetio je suosnivač pokreta David Biksadski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar