„Ceo svet pati zbog njih“: Tramp i dalje preti Kini

Svet 19. apr. 202014:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je Kinu na moguće “posledice” ukoliko je “svesna odgovornosti” za pandemiju koronavirusa.

“Mogla je biti zaustavljena u Kini pre nego što je počela, a nije bila, i sada ceo svet pati zbog toga”, rekao je Tramp sinoć govoreći o pandemiji koronavirusa tokom svoje dnevne konferencije iz Bele kuće.

Na pitanje novinara da li Kina treba da snosi posledice zbog epidemije koronavirusa koja se pojavila u decembru u kineskom gradu Vuhanu i od koje je preminulo više od 157.000 ljudi u svetu Tramp je odgovorio “ako je svesna odgovornosti, svakako”.

“Ako je to bila greška, greška je greška. Međutim ako je svesna odgovornosti, da, onda treba da budu posledice”, rekao je Tramp.

Tramp se pitao da li se radi o greški koja je izmakla svakoj kontroli ili je to napravljeno namerno i dodao da postoji velika razlika između te dve stvari. On je rekao da je u oba slučaja trebalo da Kinezi o tome obaveste svet.

Pročitaj i:

“Tražili smo da budemo uključeni ranije i oni nisu hteli. Mislim da su znali da to nije bilo dobro i da im je bilo neprijatno. Oni su rekli da sprovode istragu. Dobro, da vidimo šta će biti sa njihovom istragom, međutim i mi sprovodimo istrage”, dodao je američki predsednik.

Trampova administracija je prenela da ne isključuje mogućnost da je novi koronavirus greškom raširen iz laboratorije za istraživanje slepih miševa u Vuhanu.

Američki predsednik takođe je doveo u pitanje zvanične kineske podatke oko koronavirusa, ukazujući da je tamo stopa smrtnosti 0,33 na 100.000 stanovnika.

“Ta cifra je nemoguća, nemoguće je postići tu cifru”, rekao je Tramp.

Prema grafikonu predstavljenom na sinoćnjoj konferenciji za novinare SAD su zabeležile 11,24 smrtna slučaja na 100.000 ljudi, što se poredi sa 27,92 u Francuskoj i 42,81 u Španiji.

Komentari

Vaš komentar