U srcu bitke za Marijupolj: Čeličana Azovstal glavna meta ruskih trupa

Svet 13. apr 202208:12 > 08:20
Podeli:
Marijupolj Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Ukrajinska vojska je saopštila da ruske snage planiraju da bombarduju ključni južni lučki grad Marijupolj i da planiraju da pokrenu ofanzivu u blizini čeličane Azovstal gde se nalaze ukrajinske trupe.

Kontrola ove čeličane je postala žarište žestokih borbi za kontrolu na Marijupoljom. Železara i čeličana Azovstal jedna je od ključnih operativnih baza preostalih za nekoliko hiljada ukrajinskih boraca koji su ostali u opkoljenom gradu – ali tačan broj vojnika koji je koristi je nejasan zbog nedostatka pouzdanih informacija, kažu stručnjaci.

Kružile su glasine da je napadnuta hemijskim oružjem, ali BBC nije mogao da potvrdi te navode.

Dr Algaja Snetkov, eskpert za rusku spoljnu i bezbednosnu politiku sa Univerzitetskog koledža u Londonu, objašnjava da je čeličana bila ključni cilj tokom višenedeljne opsade Marijupolja.

Međutim, ona objašnjava da je razlog zašto se objekat iz sovjetske ere do sada odupirao osvajanju, taj što je izgrađen da izdrži značajna oštećenja, a toliko je veliki da se pokazalo nemogućim isterati borce odatle.

Snetkov kaže da su se čeličana, ali i Marijupolj u širem smislu, pokazali kao izazovi urbanog ratovanja i zauzimanja područja sa "mnogim borcima kojima ovo područje služi kao skrovište".

Marijupolj, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stringer

Ovo dobro branjeno područje je jedan od poslednjih preostalih mesta otpora u Marijupolju, objašnjava obaveštajni stručnjak Džastin Kramp.

Opisujući prirodu borbi, bivši oficir britanske vojske opisaju ih kao složene bitke u gustim industrijskim zgrada.

Kramp ističe da je fokus ruskog napada prvenstveno bio bombardovanje tog područja kao deo mukotrpne taktike "trošenja branilaca" koji čuvaju ovu ogromnu lokaciju.

Marijupolj Foto: REUTERS/Stringer

On objašnjava da to znači da su koristili tešku artiljeriju za uništavanje zgrada u kojima se kriju vojnici.

Kramp dodaje da su ukrajinske trupe u iznenađuće dobrom stanju imajući u vidu brutalno bombardovanje tokom više nedelja ali su u sve težoj situaciji nakon što su im isporuke municije i hrane prekinute pre više od nedelju dana. Mnogi su sve bliže tome da se predaju, kaže on.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO. 

BONUS VIDEO: Ruski mediji tvrde da je Kadirov stigao u Marijupolj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar