Hrvat koga zovu Če Gevara može postati predsednik Čilea

Svet 21. nov. 202114:35 > 14:36
Podeli:
Gabriel Borić
Gabriel Borić Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Jedan od dvojice vodećih kandidata na predsedničkim izborima koji se danas održavaju u Čileu jeste Garbijel Borić, levičar koji želi da evocira eru Salvadora Aljendea. Gabrijel, poznatiji kao čileanski Če Gevara, poreklo vodi iz Hrvatske, u kojoj je bio samo jednom i to pre 11 godina.

Pročitajte još:

Ukoliko pobedi, Borić obećava poreske reforme, veća prava radnika i preraspodelu bogatstva.

Prema poslednjim anketama, nakon zatvaranja birališta u drugi krug sa Borićem će Hose Antonio Kast, koji je njegova sušta suportost i zalaže se za politiku kakvu je vodio Augusto Pinoče.

U politiku iz uličnih protesta

Gabrijel Borić u politiku je ušao nakon završenog Pravnog fakulteta, kao predvodnik studentskih protesta koji su započeli 2011. godine, a kojima se zahtevalo besplatno obrazovanje za sve. Godinu dana kasnije protesti prerastaju u najnasilnije demonstracije ikada. Danas, deset godina kasnije, na njih se gleda kao na kao na prethodnicu većih društvenih nemira koji su zahvatili Čile u potonjim godinama.

Tada je i stekao i veliki broj pristalica, zbog čega se na parlamentarnim izborima 2013. godine kandidovao kao samostalni kandidat. Na njima je osvojio više od 25 odsto glasova, te postao prvi nestranački političar u čileanskom parlamentu ikada. U parlamentu je ostao sve do sada.

Protivnik kontroverznog rudarskog projekata Domingo

Pored toga što se zalaže za liberalne vrednosti, njegova predizborna kampanja fokusirana je i na zaustavljanje kontroverznog rudarskog projekta Domingo, koji se može uporedi sa projektima Rio Tinta. Ovaj projekat se pominje čak i u Pandora papirima, piše BBC na španskom.

Trebalo bi da proizvodi 12 miliona tona gvožđa i 150.000 tona bakra, ali i da istovremeno uništi čitav sistem i prirodni rezevat, od koga je udaljen svega 30 kilometara.

Nije ljubitelj rodea, ni statusa prve dame

Ono što je privklo veliku pažnju javnosti jeste to što se ovaj prredsedničkih kadnidat,bavi i nekim malo sporednijim pitanjima.

On se tako zalaže za ukidanje statusa prve dame (žene predsednika), jer po njegovom mišljenju one poseduju previše privilegija i uticaja koje im suštinski ne pripada, kao i za ukidanje rodea, jer je previše opasan i eksplotiše životinje.

Rodnu zemlju posetio davne 2010. godine

Borićev pradeda napustio je Hrvatsku pre 1940. godine i uputio se u daleki Čile. Kako je Gabrijel treća generacija svoje porodice u Čileu, ne govori hrvatski, a na tlo svoje dedovine prvi put je kročio 2010. godine. Tada je obišao kuću svojih predaka na Ugljanu u kojoj sada niko ne živi. Meštani i Borići koji nisu napustili ostrvo ispričali su novinarima da je Borića zanimalo odakle je njegov pradeda otišao u Čile.

Želeo je, kako kažu, da upozna rođake, koji pričaju da su u sada praznoj kući pre više od stotinu godina živela tri brata od kojih je samo jedan ostao na ostrvu, a dvojica su otišla u Čile.

BONUS VIDEO: Dimitrije Milić o izborima u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar