CDU u šoku: Veliki poraz na pokrajinskim izborima u Nemačkoj

Svet 14. mar. 202119:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Omer Messinger

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel najveći je gubitnik izbora za parlamente u saveznim pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnju-Falačkoj, prve su procene na temelju izlaznih anketa objavljenih u nedelju naveče. Snažan uspeh Zelenih u dve savezne pokrajine Nemačke ponovo je podstakao špekulacije o mogućoj koaliciji Zelenih i CDU/CSU na saveznom nivou.

U saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg prema prognozama javnog servisa ARD, pobedila je stranka Zelenih s 31 odsto glasova što je 0,7 odsto više nego na izborima pre pet godina.

Ta stranka će tako i sledećih pet godina sastavljati vladu na čelu sa aktuelnim i budućem premijerom Vinfridom Krečmanom.

U toj saveznoj pokrajini, koja je do pre desetak godina bila čvrsto u rukama demohrišćana, CDU je izgubio 4 odsto u poređenju sa prošlim izborima, pa je sa 23 odsto glasova ostvario do sada svoj najslabiji rezultat.

Prema prognozama, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) osvojila je 12 odsto, a desno-populistička Alternativa za Nemačku (AfD) 11,5 odsto što je 3,6 odsto slabije nego na izborima pre pet godina.

U susednoj saveznoj zemlji Porajnju-Falačkoj najviše glasova, 34,5 odsto, ostvarila je stranka SPD na čelu s dosadašnjom premijerkom ove savezne pokrajine Malu Drejer.

I u toj saveznoj pokrajini CDU je ostvario jake gubitke u odnosu na prošle izbore. Prema prognozama objavljenima nakon zatvaranja biračkih mesta u 18 sati, za CDU je glasalo 26 odsto birača, što je 5,8 odsto manje nego pre pet godina.

Demohrišćani su i u toj saveznoj pokrajini sada ostvarili svoj najslabiji rezultat u posleratnoj Njemačkoj. „Ovo nije dobar izborni dan za CDU. Mi smo u obe savezne pokrajine obećavali bolje rezultate od onih koje smo ostvarili“, rekli su u prvoj reakciji na nedeljne izbore čelnici CDU.

Stranka Zeleni izrazila je zadovoljstvo uspehom na prvim ovogodišnjim izborima, a njihovi rezultati u obe savezne pokrajine podstakli su špekulacije o mogućoj koaliciji Zelenih i demohrišćanske Unije CDU/CSU na saveznom nivou.

Inače, ovo su su prvi izbori u turbulentnoj godini, u kojoj će se u septembru birati i novi saziv Bundestaga.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar