CB Bar: Policajci u Budvi prekoračili ovlašćenja

Svet 18. jun. 202000:24 > 02:45
Podeli:
Foto: TANJUG/ TWITTER/ ZELENASCG/ nr

Policijski službenici Centra bezbednosti Bar, Saša Knežević i Alen Hamzić, upotrebom fizičke snage prekoračili su ovlašćenja prilikom hapšenja sekretara za investicije Opštine Budva Mladena Mikijelja. To je saopšteno nakon sednice Saveta za građansku kontrolu rada policije.

Jedan policajac je danas u Budvi prilikom hapšenja Mikijelja, primenio istu tehniku kao i američki policajac Derek Šovin 25. maja prilikom hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu u Sedinjenim Američkim Državama (SAD). Policajac je Mikijelju držao koleno na vratu.

„Policajci su prekoračili danas u Budvi ovlašćenja, a neki od njih, uprkos obavezi, nisu imali identifikacione oznake“, to su neke od ocena Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je večeras održao sednicu u Budvi.

 

„Savet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar – S. K. i A. H, prema građaninu M. M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrebljena. Primena konkretnog zahvata u predelu leđa i vrata građanina M. M. je bila bez osnova. Savet ocenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti – rečeno je „Vijestima“ iz Saveta.

Nakon sednice održane u Centru bezbednosti Budva, saopšteno je da su na pitanja predsednika i članova Saveta odgovarali načelnik CB Budva Zoran Vučinić i komandir Stanice policije Slobodan Kovačević.

„U cilju razjašnjenja današnje primene policijskih ovlašćenja, omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije. Savet je, u prisustvu policijskih starešina, pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije“ dodaju.

Pojašnjeno je da su konstatovali da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika.

„Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starešine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka), Savet je ocenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nisu imali jasne i vidljive oznake. Primena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosledna i kasni, i Savet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja reši jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije“ saopštili su.

Oni ističu da su informisani o tome da su pripadnici Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar