Capak za Nova.rs: Čekamo turiste na hrvatskom moru od juna

Podeli:
Foto: Darko Tomas/POOL/CROPIX

"Idemo u Hrvatsku na more, ali ne pre juna" optimistično za Nova.rs kaže dr Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, koji je poslednjih meseci na čelu borbe sa pandemijom koronavirusa, u ovoj, nama komšijskoj zemlji.

Naime, Hrvatsko primorje se od nedavnno ozbiljno priprema za predstojeću letnju sezonu, pre svega Istra, koja je okupila tim stručnjaka, čiji će posao biti upravo bezbednost, kako onih koji žive na obali, tako i turista koji se očekuju ne samo sa lokala, već i iz drugih zemalja.

„Ozbiljno razgovaramo o letnjoj sezoni. Ne možemo sad da znamo kakva će biti situacija tokom leta, ali ako uspemo da očuvamo broj zaraženih na niskom nivou kao što je sada, naći ćemo način da turisti nekako dođu kod nas na primorje. Naravno, moramo prvo videti da li će se situacija sa zaraženima od koronavirusa smanjivati, to je najvažnije“ objašnjava Capak.

Foto: Shutterstock

Hrvati će sigurno ići na more

On je, kaže, sasvim siguran da će turisti iz Hrvatske letovati na svom primorju, ali za strance ne može da garantuje.

„Domaći turisti će doći na svoje more, a što se tiče ljudi iz drugih zemalja, to ćemo tek videti, jer njihova putovanja zavise od situacije u njihovim zemljama. Takođe zavise i od dogovora sa njihovim vladama“ naglašava hrvatski epidemiolog.

Ipak, apeluje, da na more niko ne treba da kreće pre juna.

„Šta god da odlučimo i kako god da se organizujemo, nikome ne bih preporučio da na more putuje sad, u maju, jer je epidemija još uvek u zamahu. Mislim da će negde od polovine juna, biti mnogo sigurnije za put. Ako tada situacija bude povoljna pronaćićemo način da organizujemo sezonu. Niko od nas ne očekuje da će broj zaraženih do leta biti na nuli, ali ako budemo imali nizak stepen oboljevanja, onda će biti i turista“ kaže naš sagovornik.

Foto: EPA-EFE/DOMINIK BAT

Nadamo se dobroj sezoni

Pripreme na hrvatskom primorju su u zaletu i ova država se, uprkos pandmeiji, nada dobroj sezoni.

„Mi se već neko vreme ozbiljno pripremamo za leto. Određujemo raspored i način rada hotela i drugih obekata u skladu sa propisanim merama suzbijanja virusa. Nemamo još detaljne mere konkretno za leto, ali o njima ćemo razgovarati u ponedeljak, za kada je zakazan sastanak u Ministarstvu turizma. Tema sastanka upravo je letnja sezona na primorju i turisti, za koje se nadamo da će ih biti ako situacija bude povoljna. Imamo već neke ideje o tome kako će funkcionisati rad onih koji žive na moru i koji će biti u kontaktu sa turistima tokom ovog suživota sa koronavirusom. Na sastanku će biti prisutni svi stručni ljudi, koji se bave epidemijom i turizmom“ najavljuje Capak.

Pročitajte još:

Razvoj epidemije koronavirusa pratiće u narednom periodu, tako što će kontaktirati ljude koji dolaze iz inostranstva.

„Tako ćemo pratiti epidemiju i u tom slučaju verujem da će epidemiološka situacija biti mirna. Neće biti lokalne, velike transmisije, već samo unutar kontakata obolelih. Tada možemo razmišljati o tome da otvorimo granice i pustimo turiste da leto provedu na hrvatskom primorju“ kaže Capak.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Crna Gora razmišlja o pripremama za turiste

On veruje da će i druge zemlje, koje imaju izlaz na more u regionu, pre svega Crna Gora, učiniti isto.

„Sa kolegama iz Crne Gore razgovarao sam telefonom pre dva dana. Tamo se jako dobro drže po pitanju korone, ali opet, naglasio sam im, da svi moramo biti vrlo oprezni. Oni takođe razmišljaju o pripremi letnje sezone, ali važno je da ne zaboravimo da se moramo i dalje boriti, jer niko ne zna može li negde buknuti novo žarište. Prerano je za opuštanje. Ovo je takva bolest da jedan kliconoša može razbuktati žarište bilo gde, i ono se onda ne može zaustaviti“ upozorava Capak.

Foto:EPA-EFE/ROMAN G. AGUILERA

Prednost nad Italijom i Španijom

Zbog velikog broja žrtava i apsolutno nekontrolisanog širenja virusa korona, Španija i Italija ovog leta ostaju bez letnje sezone. Štaviše, španska letovališta svake godine već krajem aprila vrve od turista, a danas su poput pustinja, u kojima lokalni građani, koji inače žive od turizma, strahuju šta će sutra jesti.

„Imamo tu prednost u odnosu na Španiju i Italiju, jer oni ove godine verovatno neće imati turista. Njihova letnja sezona je propala. Međutim, naša epidemiološka situacija je mnogo bolja, ali sačekaćemo još malo. Kad se približi letnja turistička sezona, znaćemo više, bićemo malo pametniji“ zaključuje Capak.

Komentari

Vaš komentar