Bura u Hrvatskoj: Stepinac gori u paklu na pravoslavnoj ikoni u Srbiji FOTO

Svet 22. jan. 202213:55 > 14:02
Podeli:
Foto: Jutarnji list

U hrvatskim medijima podigla se velika prašina nakon otkrića da u pravoslavnoj crkvi u Beloj Crkvi postoji ikona na kojoj je lik kontroverznog katoličkog sveca Alojzija Stepinca prikazan kako gori u paklu. Prema novim informacijama koje prenosi "Jutarnji list", ikona je u međuvremenu ofarbana u belo. Vest je Informativnoj katoličkoj agenciji (Ika) potvrdio zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

„Sve vesti o Beloj Crkvi i ikoni Stepinca u paklu su ‘pase’. Ikona je obojena u belo”, kratko je rekao zrenjaninski biskup i predsednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Nemet.

Pročitajte još:

Hrvatski portal Direktno.hr je još 16. januara objavio vest o ikoni u pravoslavnoj crkvi sv. Jovana bogoslova u Beloj Crkvi u Vojvodini – na kojoj su mnogi prepoznali svetog kardinala Alojzija Stepinca naslikanog u paklu. O spornoj ikoni izvestio je i Jutarnji list.

Stepinac je već decenijama tema velikog spora između Katoličke i Pravoslavne crkve. Nakon završetka Drugog svetskog rata, jugoslovenski sud ga je 1946. godine osudio kao ratnog zločinca zbog saradnje sa ustašama, nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru.

Na ikoni, u levoj strani, do ulaska u oltarski prostor, nalazi se velika kompozicija koja prikazuje pakao. U paklu se, u prikazu vatre/lave nalazi lik svetog Alojzija Stepinca, s rukama iznad požara/vatre. To je, navedeno je, jedini lik koji se može razaznati u prikazu pakla, a ujedno i jedini lik Alojzija Stepinca u bogoslužnom prostoru Srpske pravoslavne Crkve.

Foto: Jutarnji list

Nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar za HRT rekao je da on ne želi nikoga da stavlja na stub srama. Najavio je da će se potruditi da dijalogom što pre reši to pitanje.

„Najpre u ime naše mesne Crkve molim za oproštaj sve katolike u Hrvatskoj i čitav hrvatski narod što nismo pri saznali za ovaj slučaj. Tim više jer mi biskupi i župnici iz svih ostalih biskupija jave kada god se naiđe na problem. Čudim se da naša Katolička crkva tu u Srbiji, a to se dogodilo na području Zrenjaninske biskupije, to nije otkrila“, rekao je Hočevar.

Najavio je što namerava da preuzme.

„Koji će biti moj put? Odlučio sam ovako: Zamoliću za sastanak s parohom toga hrama, kao i za sastanak sa župnikom toga kraja. Kada čujem njih, kao i takozvanog freskoslikara, onda ću ići i katoličkom biskupu i pravoslavnom biskupu da bih završio s Njegovom svetosti“, rekao je, uz ostalo, beogradski nadbiskup u emisiji Religijski forum posvećenoj ekumenizmu.

Foto: Jutarnji list

Istakao je kako ga pogađa što je Bog predstavljen negativno.

„Zato stvarno plačem i sam ću učiniti pokoru. Kako je moguće da jedan hršćanski hram govori o nečemu o čemu se ne usudi govoriti čitava Crkva: nekoga stavlja u pakao. To je strašno vređanje Boga i za to vređanje mi svi moramo dati zadovoljštinu i pokoru“, rekao je.

BONUS VIDEO: Koji porez plaća Crkva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram