Bundestag usvojio zakon o jačanju saveznih ovlašćenja

Svet 21. apr. 202116:45
Podeli:
Angela Merkel
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag usvojio je danas osporavanu izmenu zakona kojom se saveznoj vladi kancelarke Angele Merkel daju ovlašćenja da povede odlučniju borbu protiv trećeg talasa pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

Izmene zakona o zaštiti od zaraze predvidjaju automatsku primenu strogih ograničenja na nacionalnom nivou kada stopa zaražavanja predje utvrdjenu granicu.

Zakon o jednakoj primeni „hitne kočnice“ u oblastima sa visokim stopama zaraze treba da zameni šarolike mere koje su sada primenjivane u 16 saveznih država, koje su inače nadležne u oblasti zdravstva.

Dok se glasalo o novim merama, ispred zgrade parlamenta su protiv restriktivnih mera organizovani masovni protesti, čije je učesnike policija morala da rasteruje suzavcem.

Bundestag je usvojio ove izmene sa 342 glasa za prema 250 protiv i 64 uzdržanih. Gornji dom parlamenta u kojem su zastupljene savezne pokrajine će sutra razmatrati zakon. Ako bude odobren u oba doma parlamenta on će se primenjivati do kraja juna.

Zakon predvidja uvodjenja policijskog časa od 22 sata do 5.00, zatvaranje objekata za sport i zabavu i zatvaranje mnogih prodavnica. Mere će automatski biti primenjene u oblastima gde nedeljno bude više od 100 novih slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika. Škole će morati da predju na daljinsku nastavu ako broj zaraženih na 100.000 stanovnika premaši 165.

Danas je stopa zaraze na nivou celu Nemačku bila 160 novih slučajeva za 100.000 stanovnika, iako u toj zemlji postoje velike regionalne razlike.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar