Bugarski vicepremijer: Nije vreme za pregovore EU i Skoplja

Svet 24. sep. 202013:21
Podeli:
Krasimir Karakačanov
Krasimir Karakačanov Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

"Bugarska će se izjasniti da nije vreme da se zakaže prva međuvladina sednica za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU", najavio je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov.

Kako su preneli makedonski mediji, on je u intervjuu bugarskoj TV Evropa optužio Severnu Makedoniju da ne radi ništa na sporovođenju Dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da je „sve samo imitacija“.

Pročitajte još:

Prema rečima Karakačanova, niko ne želi da se uvedu novi kriterijumi za Severnu Makedoniju, ali postoji veoma jasan uslov EU da svaka zemlja kandidat za članstvo mora prvo da rasčisti probleme sa susedima pre nego što započne pregovre.

Ističući da govori u ime bugarske vlade, vicepremijer i ministar obrane je rekao da je Severna Makedonija imala tri godine da se „prevaspita“ i da za to vreme nije poštovala Dogovor o dobrosusedstvu i prijateljstvu.

„Bugarska ne menja ništa u svojoj poltici. U oktobru prošle godine veoma jasno smo rekli da ćemo se, ako se ne poštuje Dogovor o prijateljstvu od 2. avgusta 2017, usprotiviti zakazivanju prve medjuvladine konferencije“, rekao je Karakačanov.

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku podseća da je, Bugarska Evropskoj uniji dostavila memorandum, u koji je taj medij prvi imao uvid, kojim Sofija traži da u pregovorački okvir EU za Severnu Makedoniju uđu pitanja kao što su nacionalnost revolucionara Goce Delčeva i makedonski jezik, za koji tvrdi da je dijalekt bugarskog.

Vlada u Skoplju, koja očekuje da pregovore sa EU započne do kraja godine, odgovorila je da ucene nisu rešenje i da sporna pitanja treba rešavati prijateljskim pregovorima, a predsedavajuća EU Nemačka i zemlje ćlanice EU su poručile da neče podržati zahtev Bugarske.

Karakačanov je uputio kritike na račun bivšeg ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Nikole Dimitrova, ocenjujući da za tri godine nije uradio ništa za poboljšanje bilateralnih odnosa i na račun Dragog Djordjeva, makedosnkog kopredsednika medjudržavne komisije za istorijska i obrazovna ptanja.

„Oni misle da mogu da prikriju stvari. Zamišljaju da će neko u Briselu ili u svetu pritisnuti Bugarsku i mi ćemo da kleknemo. Očigledno nisu shvatili šta je EU i šta radi. Imali su tri godine da se prevaspitaju. Bugarska se neće suprotstaviti, ali će reći da nije vreme da se zakaže datum za prvu medjuvladinu konferenciju“, rekao je bugarski vicepremijer.

Karakačanov je vlastima Severne Makdonije poručio da „kada neko nije spreman da podje u prvi razred postoji predščkolska priprema“.

 

Komentari

Vaš komentar