„Bugarska ne vodi rat sa Srbijom oko Severne Makedonije“

Svet 15. feb. 202115:42
Podeli:
Ekaterina Zaharijeva Foto:EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva odbacila je kao netačne teze da Bugarska sa Srbijom "vodi hladni rat" na teritoriji Severne Makedonije, ali je istakla da nije tajna da Beograd ima snažan uticaj u Skoplju.

„Bugarska sigurno ne vodi rat. Ni sa Republikom Severnom Makedonijom, niti sa Srbijom, niti sa bilo kojim drugim delom sveta. Ali nije tajna, Beograd ima snažan uticaj u Skoplju i sigurno postoji tendencija približavanja srpskom jeziku, srpskom biznisu i institucijama. Ovaj trend se nije zaustavio u poslednjih 30 godina i to je razumljivo“, rekla je ona u intervjuu za bugarski medij „24 časa“.

Zaharijeva je to odgovorila na konstataciju novinara da „postoji teza da Srbija i Bugarska vode hladni rat na terotiriji Republike Severne Makedonije“ i da su „svu propagandu i govor mržnje (protiv Bugara) koji se vrti u Skoplju izazvali određeni krugovi u Beogradu“.

Pročitajte još:

Prema rečima Zaharijeve, cilj Bugarske nije da uništi prijateljske odnose Srbije i Severne Makedonije, već da svi budu prijatelji i povezani.

„Cilj Bugarske nije da uništi njihove prijateljske odnose. Neka budu prijatelji. Samo želimo da imaju prijateljski odnos sa nama. Budimo svi prijatelji. Budimo povezani, gradimo zajedno“, rekla je Zaharijeva.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske je istakla da je pokušaj da se Sofija predstavi kao istorijski revanšista 19. veka „krajnje neprihvatljiv“, jer su, kako je rekla, „naši problemi stvarni“.

Kako je rekla, ne može Bugarska da nema železničku liniju sa Severnom Makedonijom i da u susednoj zemlji mogu da prave adminstrativne barijere za bugarske kompanije.

Zaharijeva je istakla da Bugarska sa Srbijom ima dobre odnose i da joj je drago što je bila među prvim zemljama koje je srpski ministar spoljnih poslova posetio.

„Sa Srbijom ćemo do kraja ove godine imati autoput od Sofije do Beograda. Srpski ministar spoljnih poslova već dugo nije bio u bilateralnoj poseti Bugarskoj. Drago mi je što je Bugarska bila druga zemlja u regionu koju je posetio. Sa Srbijom imamo dobre odnose. Naravno, uvek pokrećemo pitanje tamošnje bugarske manjne, pristup obrazovanju i udžbenicima na maternjem jeziku, razvoj regiona, investicije itd“, rekla je Zaharijeva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar