Bugarska: Neizvesno formiranje vlade, novi izbori i dalje opcija

Svet 23. jul. 202115:34
Podeli:
Izbor Bugarska
Izbor Bugarska. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Predsednik Bugarske Rumen Radev počeo je danas konsultacije o formiranju vlade posle poslaničkih izbora 11. jula na kojima je pobedila reformska, antieltistička partija "Postoji takav narod" (ITN) TV-zabavljača Slavija Trifonova.

Pročitajte još:

Trifonov bi da formira manjinsku vladu i traži bar podršku drugih partija u parlamentu, a ako je ne dobije, „najverovatnije ćemo ponovo na izbore“ – rekao je potpresednik njegove stranke ITN, Toško Jordanov.

Predsednik Bugarske je preporučio „jedinstvo o nekoliko hitnih prioriteta“ što su, kako je rekao, učvršćivanje pravne države, povoljan pravni okvir za investitore i „gorući izazovi pravosudne reforme“.

Posle deset godina na vlasti, desničarska partija „Gerb“ Bojka Borisova, sada izolovana i optužena da održava veze s oligarsima, nije ni pozvana na predstojeće pregovore ITN sa svim drugim partijama.

ITN ima samo 65 od 240 mesta u parlamentu posle poslednjih izbora održanih svega tri meseca posle prethodnih. Gerb je tada 4. aprila, bio prvi, ali nije uspeo da formira vladu.

Predsednik Radev treba uskoro da odredi mandatara što će najverovatnije biti neko iz ITN, ali je rekao da je spreman da sačeka kraj pregovora stranaka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar