Bugarska: Izbori bez pobednika, nastavak parlamentarne krize

Svet 11. jul. 202123:48
Podeli:
Bugarska, izbori
Slavi Trifonov Foto: Beta/There is Such People via AP

U Bugarskoj su u nedelju održani drugi parlamentarni izbori ove godine, nakon što partije u aprilu nisu uspele da formiraju vladajuću koaliciju. Nažalost, situacija posle novih izbora nije poboljšana, obzirom da su stranka Ima takav narod (ITN) i GERB, nekadašnjeg premijera Bojka Borisova, osvojile približno isti broj glasova.

POGLEDAJTE JOŠ:

Čini se da najsiromašnija članica Evropske unije nije uspela da prevaziđe parlamentarnu krizu i oslobodi se negativnog nasleđa Borisova, koji je vladao punih deset godina.

Veliki deo bugarske javnosti okrenuo se partijama koje su usmerene protiv establišmenta, nakon što je Borisov optužen za pomoć i podoršku bugarskim oligarsima, što je povećalo stepen korupcije u zemlji i dodatno je osiromašilo.

Ipak, GERB ima podršku dela javnosti zbog bledih pokušaja modernizacije infrastrukture i povećanja plata u javnom sektoru.

Bojko Borisov na glasanju
Bojko Borisov na glasanju Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Istraživanje Galup Internešnela pokazuje da partija ITN, koju predvodi poznati voditelj i glumac Slavi Trifonov, ima 23,2 odsto podrške, dok GERB zaostaje za čitavih 0,2 odsto. Borisov i njegov GERB odneli su Pirovu pobedu na izborima u aprilu, obzirom na to da nisu uspeli da formiraju koaliciju.

Trenutno bolje šanse za formiranje vlasti ima ITN, uz podršku dve male partije – „Demokratske Bugarske“ i Ustanite! Mafija napolje!“, koje su usmerene na anti korupcijsku borbu protiv režima Bojka Borisova.

Bugarska, izbori
Slavi Trifonov Foto: Beta/Political Party „There is Such People via AP

Bugarsku sada očekuju nedelje koalicionih pregovora, dok mogućnost novih, trećih po redu izbora, nije isključena ukoliko dogovor ponovo ne bude postignut. Parlamentarna kriza dodatno otežava položaj ove zemlje unutar Evropske unije, jer su velike šanse da neće biti korisnik paketa pomoći za oporavak od koronavirusa, koji EU obezbeđuje svojim članicama.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar