Budva, žarište sukoba: hapšenja, suzavci, pobuna…

Svet 17. jun. 202015:34 > 15:41
Podeli:
Foto: Video Nova.rs

Gradonačelnik Budve Marko Carević i predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović uhapšeni su jutros ispred zgrade opštine, a uz njih i više lokalnih funkcionera, a onda je krenuo haos.

Prilikom upada policije koja je intervenisala po nalogu države, polomljeno je više stakala na zgradi opštine, a nastao je pravi haos u Budvi u režiji crnogorskih organa reda.

Hapšenje i okupacija grada

Opštinski funkcioneri i veliki broj Budvana okupio se rano jutros u prostorijama opštine Budva, nakon što je desetak kombija punih policijskih snaga jutros došlo u Budvu.

Kordon policije u punoj ratnoj opremi pokušao je da uvede Upravnu inspekciju u zgradu Opštine Budva kako bi protivustavno dozvolili novoj opštinskoj vlasti iz redova Đukanovićeve DPS da zauzme prostorije opštine, što im nije uspelo prošle nedelje kada su sednicu sazvali u komplekcu „Slovenska plaža“ i nelegalno smenili Carevića.

Foto: Nova.rs

Policiju su ispred ulaza u Opštinu dočekali Carević i Radović, pokušavajući da ih spreče da uđu. Carević je, neposredno pre hapšenja, izjavio da je na sceni „okupacija Budve“, koja se ne pamti.

„Ako je sve u redu, dajte papire za ulazak u prostorije opštine. Ovako je sramota“, rekao je Carević.

Foto: Nova.rs

Upad u zgradu opštine

Kada su pripadnici Upravne inspekcije krenuli da uđu u zgradu u pratnji policiju, krenuo je sveopšti metež i haos uz guranje policajaca i opštinara.

Veliki broj specijalaca odveo je uz primenu sile Carevića, Krstovića i druge funkcionere. U pokušaju da izbegne policiju poslanik Demokratskog fronta Danilo Šaranović je iskočio kroz prozor zgrade opštine.

Foto: Printscreen/YouTube/Vijesti Online

O brutalnosti policije posvedočila je fotografija sa lica mesta koja je podsetila na nemile scene iz Njujorka kada je policajac ubio Afroamerikanca Džordža Flojda stavljajući mu nogu na vrat. Sekretar za investicije Mladen Mikijelj je uhapšen i njega je crnogorski policajac bacio na zemlju pa klečao mu na vratu.

Pročitajte još:

Privedeni su i Carevićev savetnik Đorđe Vujović, bivši predsednik Skupštine opštine Budva, sin i brat Marka Carevića.

Koleno na vratu kao kod Džordža Flojda

Bivsi gradonačelnik Budve i potpredsednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović izjavio je da su danas u Crnoj Gori svi Džordž Flojd, jer imaju koleno na vratu.

Hapšenja su samo dovela do eskalacije nezadovoljstva, pa se u Budvi narod okupio u velikom broju ispred policijske stanice, gde su došle i porodice uhapšenih, a značajna masa ljudi bila je i dalje kod zgrade opštine.

Punomoćnik opštine Budva advokat Vladan Bojić rekao je za naš portal da je ovakvim akcijama protiv sopstvenog naroda crnogorska vlasti samo pokazala da upravlja kao prava policijska država.

Opsada Budve

Gradski bulevar u Budvi je blokiran i njime je zabranjen saobraćaj, dok je kompletan grad neko vreme bio pod policijskom opsadom.

Podsetimo, Demokratski front Budve saopštio je sinoć da je Marko Carević podneo krivičnu prijavu protiv pet osoba, zbog pokušaja izvršne vlasti da prisilom pogazi demokratiju u Budvi.

Inspektori Ministarstva javne uprave obavili su vanredni nadzor u službenim prostorijama Skupštine opštine Budva i Opštine na inicijativu vršioca dužnosti predsednika Skupštine i Opštine Budva Snežane Kuč i Vladimira Bulatovića.

Komentari

Vaš komentar