Britanski vojni komandat: Avganistan bi mogao opet da postane teroristička baza

Svet 09. avg. 202110:21
Podeli:
Foto: AP Photo/Abdullah Sahil

Avganistan bi mogao ponovo postati baza za međunarodni terorizam, ocenio je bivši visoki britanski vojni komandant, koji je povlačenje zapadnih trupa opisao kao "stratešku grešku".

PROČITAJTE JOŠ:

U trenutku kada talibani nastavljaju sa ogromnim teritorijalnim dobicima, general Ričard Barons upozorava da bi, zbog ponovnog uspostavljanja terorističkih grupa u Avganistanu, moglo doći do napada u Evropi.

„Ne verujem da je to u našem interesu – donošenjem odluke o odlasku smo ne samo prodali budućnost Avganistana, već smo poslali i zaista nesrećnu poruku zapadnim saveznicima u zemljama Persijskog zaliva i u Africi i Aziji“, rekao je Barons za Bi-Bi-Si.

Foto: AP Photo/Abdullah Sahil

Barons, kao bivši šef komande združenih snaga Velike Britanije, koja je obuhvatala vazduhoplovne snage, Kraljevsku mornaricu i vojsku, govorio je nakon što su još tri regionalne prestonice u Avganistanu pale pod kontrolu talibana.

Barons je poručio da povlačenje sugeriše da „nemamo želudac da prođemo kroz ove stvari i da bismo radije otišli nego osigurali da ne dođe do humanitarne ili političke krize“.

„Izložićemo se riziku ponovnog uspostavljanja terorističkih entiteta u Avganistanu što će naneti štetu Evropi i drugde. Tako da mislim da je ovo veoma loš strateški ishod“, dodao je on.

Foto: AP Photo/Abdullah Sahil

Upozorenja o potencijalnoj terorističkoj pretnji Britaniji i drugim državama ponovio je i poslanik torijevaca Tobijas Elvud, predsedavajući Odbora za odbranu britanskog parlamenta, koji je u jučerašnjoj kolumni lista „Mejl“ osudio povlacenje.

„Ako se ne probudimo u stvarnosti onoga što se dešava, Avganistan bi mogao ponovo postati država terora. Ovo je, zapamtite, zemlja koja nam je donela 11. septembar“, napisao je on.

Elvud, vojni veteran, pozvao je na zadržavanje 5.000 koalicionih snaga u Avganistanu sa dovoljnom kopnenom, vazdušnom i obaveštajnom podrškom kako bi avganistanska vojska stekla prednost nad talibanima.

Foto: AP Photo/Abdullah Sahil

„Prepoznajemo da je bezbednosna situacija u Avganistanu ozbiljna, a izveštaji o eskalirajućem nasilju izuzetno su uznemirujući“, izjavio je portparol britanske vlade.

„Ne verujemo da postoji vojno rešenje za avganistanski sukob, i pozivamo talibane da prekinu kampanju nasilja i uključe se u smislen dijalog sa avganistanskom vladom“, dodao je portparol.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar