Britanski soj postao dominantan u Belgiji

Svet 26. feb. 202119:54
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH

Britanska, zaraznija mutacija koronavirusa koja se pojavila krajem 2020. godine postala je dominantna u Belgiji gde se beleži skok broja zaraženih, saopštile su belgijske zdavstvene vlasti. Porast broja zaraženih ukazuje da virus više cirkuliše, što se može pripisati zaraznijim sojem virusa i slabijim poštovanjem mera.

„Procenjuje se da je prošle nedelje 53 odsto ukupnog broja zaraženih koronavirusom zaraženo britanskim sojem virusa, u odnosu na 38 odsto u nedelji pre toga“, rekao je portparol Instituta za javno zdravlje, virusolog Steven van Giht na konferenciji za novinare.

To je prvi put da je britanska varijanta odgovorna za više od polovine zaraženih, dok su južnoafrički soj sa 2,2 odsto i brazilski sa 0,9 odsto i dalje vrlo slabo zastupljeni u Belgiji. Prema danas objavljenim podacima, 2.294 novih slučajeva koronavirusa se pojavljuju u proseku dnevno u zemlji, što je skok od 24 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period.

Međutim broj slučajeva u domovima za stare opada, kao i stopa smrtnosti od kovida. Van Giht je rekao da porast broja zaraženih ukazuje da virus više cirkuliše, što se može pripisati zaraznijim sojem virusa i slabijim poštovanjem mera.

Dnevni broj novozaraženih nije bio toliko visok gotovo mesec dana. Pogođeni su svi delovi stanovništva sem starijih od 80 godina što bi mogao da bude rezultat vakcinacije pošto su od januara vakcinisani korisnici i zaposleni u staračkim domovima.

U zemlji od 11,5 miliona stanovnika, broj hospitalizacija zbog kovida-19 je takođe u porastu. Zemlja je u delimičnom lokdaunu gotovo četiri meseca, rade škole ali studenti rade na daljinu, a zatvoreni su barovi, restorani i dvorane za predstave. Takođe su od 27. januara zabranjena sva putovanja u inostranstvo koja nisu neophodna, zbog čega je Evropska komisija zatražila objašnjenje.

Mnogi ministri traže ublažavanje mera ali se očekuje da premijer Aleksander De Kroo i njegov ministar zdravlja Frank Vandernbruke neće to odobriti na sastanku koji se održava danas sa šefovima regiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar