Britanski naučnik: Korona će biti stalno oboljenje kao grip

Svet 20. okt. 202023:15 > 21. okt. 2020 01:27
Podeli:
Foto: Shutterstock

Jedan od najznačajnijih britanskih naučnika Patrik Valans izjavio je da će koronavirus verovatno postati stalno obolenje poput gripa ako vakcina protiv ovog virusa ne bude efikasna.

On je rekao da je nekoliko potencijalnih vakcina u završnoj fazi kliničkih testiranja, ali smatra da nijedna od njih verovatno neće moći da iskoreni virus.

Prema njegovim rečima, ideja da se korona virus trajno iskoreni je pogrešna jer se samo jednom uspelo u tome – samo su iskorenjene male boginje i to zahvaljujući visoko efikasnoj vakcini.

„Verovatno će se nastaviti cirkulisanje virusa i postaće endemija“, poručio je Valans koji je član Komiteta za nacionalnu strategiju bezbednosti u Londonu.

On je podsetio je da je razvoj vakcine do sada u proseku trajao deset godina i da se nikada nije desilo da bude napravljena za manje od pet godina. Pretpostavlja da do proleća vakcina neće biti dostupna velikom broju ljudi.

Širom sveta se razvija nekoliko vakcina protiv koronavirusa, a u međuvremenu njime se zarazilo 40 miliona ljudi.

Od početka pandemije preminulo je 1,1 miliona osoba, podaci su Univerziteta DŽons Hopkins, prenosi američka televizija CNBC.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar