Britanski avioprevoznici: Ukinuti testiranja i karantin

Svet 21. jun. 202118:11
Podeli:
British Airways
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski avio-prevoznici uputili su danas zahtev vladi da ukine obavezno testiranje na koronavirus i karantin za putnike koji su vakcinisani sa obe doze vakcine, uz podsećanje da su te mere već ukinute u EU s ciljem da se pokrene oporavak sektora turizma.

POGLEDAJTE JOŠ:

U pismu avio-prevoznika upućenom ministru saobraćaja Velike Britanije Grantu Šapsu podseća se da bi putnici iz zemalja označenih kao „žute“ destinacije tj. kategorisanih u drugi od 3 stepena rizika, trebalo da budu izuzeti iz mere obaveznog 10-dnevnog karantina, a da bi oni koji dolaze iz nisko rizičnih, „zelenih“ i „žutih“ zemalja trebalo da budu oslobođeni skupog PCR testiranja.

„Zahvaljujući neverovatnoj efikasnosti vakcina i kritičnoj ulozi vakcinacije u procesu ublažavanja restriktivnih mera u Velkoj Britaniji, uvereni smo da preventivne antiepidemiološke mere mogu biti bezbedno prilagođene kako bi se potpuno vakcinisanim putnicima iz “zelenih“ i “žutih“ zemalja omogućilo da putuju bez restrikcija“, navodi se u pismu upućenom ministru Šapsu.

Britanski premijer Boris Džonson predočio je ranije će se putnici ove godine suociti sa „gnjavažom i odlaganjem ako žele da odu u inostranstvo“, jer je prioritet zaštita zemlje od koronavirusa.

Popularne destinacije za odmor Britanaca, kao što su Španija, Portugalija, Francuska, Italija i Grčka, trenutno su označene kao „žute“, što zahteva da putnici koji se vraćaju iz tih zemalja urade tri testa i izoluju se 10 dana po povratku u Veliku Britaniju.

Za putnike iz 11 zemalja i teritorija označenih kao „zelene“ predviđena su dva testa, čak i za one koji su potpuno vakcinisani, sa obe doze vakcine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar