Britanija ukida karantin za vakcinisane putnike iz Francuske

Svet 05. avg. 202110:31
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Velika Britanija ukida obavezan karantin za potpuno vakcinisane putnike iz Francuske, što je bila mera koja je naljutila vlasti u Parizu i izazvala zabunu kod velikog broja ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanija je 30. jula donela odluku o ukidanju uslova karantina za sve potpuno vakcinisane putnike koji dolaze iz Evrope osim Francuske, zbog prisutnosti beta varijante u toj zemlji, a Pariz je istog dana ovu odluku nazvao diskriminatornom i nerazumljivom i izrazio nadu da će biti preispitana što je pre moguće

Današnja promena statusa Francuske, druge najpopularnije destinacije za Britance pre pandemije, znači da se ona ponovo pridružuje žutoj listi, a vlada je saopštila da je napravila promenu jer je sada pala prisutnost beta varijante kovid-19, prenosi Rojters.

„Iako moramo i dalje biti oprezni, današnje promene otvaraju niz različitih destinacija za odmor širom sveta, što je dobra vest i za turitički sektor i za stanovništvo koje je zaintresovano za putovanja“, poručio je britanski ministar saobrraćaja Grant Šaps.

Pored Francuske, Engleska i Škotska takođe su ublažile pravila za Austriju, Nemačku, Sloveniju, Slovačku, Letoniju, Rumuniju i Norvešku, a povećale su cenu za obavezne karantinske hotele za zemlje sa crvene liste za 60 odsto, na 2.285 funti po odrasloj osobi.

Austrija, Nemačka, Slovenija, Slovačka, Letonija, Rumunija i Norveška biće dodate na zelenu listu Engleske za putovanja sa niskim rizikom od 8. avgusta, što znači da putnici u zemlju iz tih država ne moraju da se samoizoliraju u bez obzira da li su u potpunosti vakcinisani ili ne.

Velika Britanija je uvela sistem „semafora“ za međunarodna putovanja, pri čemu zemlje sa niskim rizikom imaju zelenu ocenu za putovanja bez karantina, zemlje sa srednjim rizikom obeležene su žutom bojom, a za crvene zemlje zahteva se da putnici iz njih provedu 10 dana u izolaciji u karantinskom hotelu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar