Britanija počela ispitivanja leka koji blokira razvoj kovida

Svet 25. dec. 202023:22 > 23:25
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Kirsty Wigglesworth / POOL

Britanski naučnici počeli su sa kliničkim ispitivanjima novog leka protiv kovida-19 baziranog na antitelima, koji su razvili Univerzitetski koledž londonskih bolnica, trast Nacionalne zdravstvene službe (UCLH), i kompanija AstraZeneka.

Lek bi mogao da spreči da osoba koja je bila izložena koronavirusu razvije bolest izazvanu njime, a imunitet bi mogao da traje između šest i 12 meseci, prenosi Gardijan.

Novi lek mogao bi da obezbedi trenutni razvoj imuniteta na kovid-19 i da se koristi kao hitna terapija kod bolničkih pacijenata i korisnika domova za negu stare.

Lek bi bio podesan i za korišćenje među članovima domaćinstva u kojima je jedan član zaražen koronavirusom, kako bi se sprečilo da se i ostali razbole, ali i među studentima, kod kojih se kovid-19 brzo širi.

Tim naučnika se nada da će ispitivanja pokazati da lek pruža zaštitu od kovida-19 između šest i 12 meseci. Lek treba da se primi osam dana od trenutka izloženosti virusu.

Smatra se da bi lek mogao da bude dostupan u martu ili aprilu, ukoliko dobije dozvolu za upotrebu nakon razmatranja rezultata ispitivanja.

U ispitivanju učestvuju ULĆ, nekoliko drugih bolnica u Velikoj Britaniji i mreža od preko sto institucija širom sveta.

ULĆ je ovog meseca postao prvo mesto na svetu u kojem se sprovodi kontrolisano ispitivanje leka, u kojem dobrovoljci primaju i placebo.

Dr Katrin Hulahan virusolog UCLH-a navodi da je do danas lek primilo deset dobrovoljaca – osoblja, studenata i drugih, koji su bili izloženi virusu kod kuće, u bolnicama ili na fakultetima. Ona i njene kolege će pratiti učesnike ispitivanja kako bi utvrdili ko je od njih razvio kovid-19.

UCLH će u odvojenom ispitivanju istražiti da li bi lek takođe mogao da zaštiti ljude sa kompromitovanim imunim sistemom, kao što su, na primer, onkološki pacijenti koji primaju hemoterapiju ili osobe zaražene HIV-om.

Naučnici tvrde da bi novi lek mogao znatno da smanji smrtnost od posledica kovida-19.

Lek sadrži kombinaciju monoklonalnih antitela pod nazivom AZD7442, koja su proizvedena u laboratoriji.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar