Britanija: Pasoši za građane EU, problemi još veći

Svet 01. okt. 202110:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Ovonedeljne promene britanskih graničnih propisa, koje sprečavaju da se lične karte Evropske unije prihvate kao dokaz identiteta, mogle bi da pogoršaju postojeće probleme u prevozu robe u Ujedinjeno Kraljevstvo, saopštila je danas Međunarodna unija za drumski transport (IRU).

Pročitajte još:

Prema novim imigracijskim pravilima koja stupaju na snagu od danas, kao deo mera uvedenih nakon Bregzita za ukidanje slobode kretanja, državljanima EU će za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo biti potreban pasoš.

„Osim što ne vidimo realne koristi od dodavanja ovog sloja birokratije, a što potencijalno negativno utiče na već otežane tokove graničnog tereta nakon Bregzita, zabrinuti smo i zbog toga što su pasoši generalno skuplji od ličnih karata“, izjavila je Raluka Marijan iz IRU.

„Britanske vlasti moraju od petka sprovesti promenu poštujući profesionalne vozače, bez nepotrebne birokratije ili uzrokovanja poremećaja u granicama ili lancima snabdevanja koji bi pogoršali ozbiljna pitanja u lancu snabdevanja koja se već vide u Velikoj Britaniji zbog nedostatka vozača“, dodala je ona.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da su lične karte jedan od „dokumenata koji se najviše zloupotrebljavaju“, i da je transportna industrija imala skoro godinu dana da se pripremi za promene.

Sve ovo se dešava u trenutku kada se Britanija bori sa nedostatkom desetina hiljada vozača kamiona, što je dovelo do ozbiljnih problema u lancu snabdevanja, a benzinske pumpe su poslednjih dana ostale bez goriva nakon panične kupovine.

BONUS VIDEO: Panamski kanal, kako je skraćeno putovanje brodovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar