Britanija otvara vrata za 3 miliona stanovnika Hongkonga

Svet 03. jun. 202023:22
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT MANDATORY CREDI

London je juče upozorio Peking da odustane od uvođenja nacionalnog zakona o bezbednosti u Hong Kongu jer time rizikuje da uništi jedan od dragulja azijske ekonomije i naruši ugled Kine

Velika Britanija neće napustiti narod Hongkonga ukoliko Kina uvede nacionalni zakon o bezbednosti koji je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Pekinga prema sporazumu iz 1984. godine, rekao je danas premijer Boris Džonson.

„Hongkong je uspešan jer je njegov narod slobodan“, napisao je Džonson u listu Tajms i dodao da će Kina, ukoliko nastavi sadašnju akciju, „biti u direktnom konfliktu sa svojim obavezama iz zajedničke deklaracije, pravno obavezujućeg sporazuma koji je registrovan u UN“.

„Mnogi ljudi u Hong Kongu strahuju da je ugrožen njihov način života, a Kina je obećala da će ga podržati“,  rekao je Džonson.

On je napomenuo da Britaniji savest ne dozvoljava da „slegne ramenima i okrene se“ ukoliko Kina nastavi realizaciju ovog plana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Umesto toga, mi ćemo poštovati svoje obaveze i ponuditi alternativuĆ, rekao je britanski premijer.

Ponovio je obećanje Britanije da će ljudima iz Hongkonga koji poseduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji. Oko 350.000 stanovnika Hongkonga poseduje britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije, rekao je Džonson.

Tajms piše da se britanski Nacionalni savet za bezbednost juče saglasio da se izvrši „rebalans“ odnosa Velike Britanije i Kine.

London je juče upozorio Peking da odustane od uvođenja nacionalnog zakona o bezbednosti u Hong Kongu jer time rizikuje da uništi jedan od dragulja azijske ekonomije i naruši ugled Kine.

Reakcija Velike Britanije stigla je nekoliko dana nakon što je predsednik SAD najavio da će iz istog razloga ukinuti preferencijalni status Hongkonga.

Liderka administracije Hongkonga Keri Lam je zbog reakcija optužila je vlade drugih zemalja za „dvostruke standarde“.

Kineske vlasti odlučile su da u Hongongu uvedu zakon protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog mešanja. Kineske obaveštajne agencije mogle bi da otvore centre u ovom gradu.

Administracija Hongkonga i zvanični Peking insistiraju da će prava i slobode biti očuvani, što je Lam potvrdila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar