Britanija od ponoći pod najoštrijim merama do sada

Svet 31. dec. 202000:30
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanska vlada saopštila je danas da će veliki deo Engleske od četvrtka biti pod strogim antiepidemijeskim restrikcijama kako bi se suzbilo širenje novog soja korona viursa u zemlji. Broj novih slučajeva infekcije se udvostručuje, upozorio je britanski ministar zdravlja Met Henkok.

Britanska vlada izvestila je da će nekoliko delova Engleske uskoro biti pod najstrožim restriktivnim merama za suzbijanje daljeg širenja pandemije virusa korone, pošto se njegova vrlo zarazna verzija veoma brzo širi zemljom.

Broj novih slučajeva koronavirusa naglo je porastao u Velikoj Britaniji u protekle dve nedelje, a premijer Boris Džonson bio je prinuđen da otkaže popuštanje mera za Božić nakon što je otkriven novi soj virusa za koji se veruje da je 70 odsto zarazniji.

Vlada je navela da će tri četvrtine stanovništva Engleske biti na najvišem nivou restrikcija počev od četvrtka u ponoć, što podrazumeva 44,1 milion ljudi.

Ministar zdravlja Met Henkok rekao je da će se restriktivne mere primenjivati u Midlendsu, severoistočnom delu zemlje, kao i severozapadnom i jugozapadnom delu.

Ugostiteljski objekti i prodavnice koji nisu neophodni, već su zatvoreni, a članovima različitih domaćinstava zabranjeno je da se okupljaju.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

U bolnicama više od 21.000 pacijenata

 

„Britanska NHS (zdravstvena služba) je pod ogromnim pritiskom – u bolnicama sa dijagnozom koronavirusa trenutno ima više od 21.000 pacijenata“, rekao je Henkok britanskim poslanicima.

„Na nesreću, ova nova verzija virusa se sada širi i većim delom Engleske, a broj novih slučajeva infekcije se udvostručuje. Zbog toga restriktivne mere četvrtog nivoa treba primeniti na šire područje zemlje“.

Henkok je dodao da će od četvrtka čak tri četvrtine engleskog stanovništva biti obuhvaćeno najstrožim restriktivnim merama četvrtog nivoa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar