Britanija ukida karantin za revakcinisane građane EU i SAD-a

Svet 28. jul. 202118:51
Podeli:
Velika Britanija koronavirus
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Velika Britanija će ukinuti obavezni karantin za građane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država koji su primili dve doze vakcine protiv koronavirusa. Prema informacijama koje je podelio zvaničnik britanske vlade, Operativni odbor COVID-19, u kojem su i ministri, razgovarao je u sredu o ublažavanju ograničenja kada je reč o međunarodnim putovanjima.

Prema odluci donesenoj na sastanku, državljani EU-a i SAD-a koji su primili dve doze vakcine bit će izuzeti iz obaveznog karantina u Velikoj Britaniji, prenosi Anadolija.

Od građana EU-a će biti zatraženo da pokažu “zelenu kartu”, a od građana SAD-a da pri ulasku u zemlju pokažu dokaz o vakcinaciji.

Velika Britanija deli zemlje u tri grupe, i to “zelene”, “žute” i “crvene”, na osnovu stope vakcinacije, broja zaraženih i prevalencije novih vrsta virusa.

U skladu s tim, britanski državljani koji dolaze u Veliku Britaniju iz zemalja na “crvenoj listi” i oni koji imaju dozvolu boravka u toj zemlji, ostaju u karantinu deset dana.

Oni koji dolaze iz zemalja sa “žute” liste ostaju u samoizolaciji deset dana na adresi koju odrede.

Karantin se ne primjenjuje na one koji će u Veliku Britaniju putovati iz zemalja na “zelenoj” listi, a od ovih se ljudi traže rezultati PCR testa koji su obavili u poslednja 72 sata.

BONUS VIDEO: Lambda soj korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar