Kontroverzna odluka: ISIS-ovoj nevesti ukinuto državljanstvo

Svet 26. Feb. 202111:14
Share:
Foto: Anthony Loyd - The Times / News Licensing / Profimedia

Šamima Begum, devojka koja je pre šest godina pobegla iz Britanije kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, izgubila je britansko državljanstvo.

Pročitajte još:

Odluka vrhovnog suda Velike Britanije ključan je i kontroverzan slučaj za politiku ukidanja državljanstva Britancima koji su otišli da se pridruže ISISu i koje su potom zarobile sirijske kurdske grupe.

Begum je imala 15 godina kada je sa dvoje prijatelja iz škole pobegla iz istočnog Londona u Siriju da bi se pridružila ISIS-u. Britansko državljanstvo joj je ukinuto 2019. godine nakon što ju je pronašao novinar u jednom zatvoreničkom logoru.

Iako je rođena i odrasla u Britaniji, njeno državljanstvo joj je ukinuto uz obrazloženje da može da se prijavi za državljanstvo Bangladeša odakle su joj roditelji.

Begum se od tada borila da se odluka tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sadžida Džavida ukine i da joj se dozvoli da se vrati u Britaniju.
Britanski zakon omogućava ministru da ukine britansko državljanstvo ako se proceni da je to odluka u korist opšteg dobra, ali državljanstvo ne može da se ukine osobama koje ne mogu da se prijave za neko drugo.

Begum se kao tinejdžerka udala sa ISIS borca i rodila mu troje dece koja su sva umrla. Kada je Islamska država u Siriji poražena, zarobili su je sirijski Kurdi 2019. i od tada je u zatvoru i uslovima koje je njen advokat opisao kao “užasne”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment