Britanija ili Megan: Princ Hari između dve vatre

Svet 05. feb. 202120:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Prošlo je skoro godinu dana otkada su princ Hari i Megan Markl saopštili da se povlače sa svojih kraljevskih dužnosti i da su odlučili da idu i iskušaju sreću preko bare. Otada se nisu vraćali u Englesku i iako je prvobitni plan bio da ovog leta zajedno posete kraljevsku porodicu, izvori bliski paru naveli su da Megan po svoj prilici ipak neće s mužem poći na put.

U martu 2020. godine su se vojvoda i vojvotkinja od Saseksa preselili u Kanadu, a potom u Los Anđeles gde su započeli novi život. Da baš tada nije počela pandemija koronavirusa i granice se zatvorile u celom svetu, možda bi Hari i ranije pošao svojima u posetu, ali mnogi nagađaju da Megan svejedno ne bi pošla sa njim.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Navodno nije reč o tome da Megan ne želi da ide, niti da je kivna na kraljevsku porodicu, kako se vazda šuškalo, zato što je nisu valjano prihvatili, već je razlog za ostanak u Americi praktične prirode; Megan i Hari privlače ogromnu pažnju, naročito britanskih tabloida, i Megan neće poći sa Harijem da njih dvoje ne bi zasenili publicitetom druge događaje koje kraljevska porodica planira da tada održi.

Pročitajte još:

Pretpostavlja se i da će Hari prisustvovati velikom broju događaja, uključujući proslavu stotog rođendana svog dede, princa Filipa, ali i 95. rođendana kraljice Elizabere, svoje bake. U to vreme trebalo bi da konačno javnosti bude predstavljena i memorijalna statua princeze Dajane, Harijeve majke.

Hladnokrvna kao kraljica

I pre nego što su Hari i Megan raskinuli sa kraljevskom porodicom, britanski tabloidi – poznati kao neumoljivi i okrutni – naširoko su raspredali o zloj krvi između kraljice i američke glumice koja je osvojila prinčevo srce.

Iako su Hari i Megan zvanično prekinuli sve veze sa monarhijom, navodno su se javili nedavno kraljevskoj palati pred Dan sećanja na poginule vojnike u ratovima koji je u Velikoj Britaniji izuzetno bitan.

Princ je poželeo da kraljevska porodica i u njegovo ime položi venac za poginule, ali mu je zahtev ekspresno odbijen jer se, osim kraljevskih, odrekao i vojnih dužnosti. Njegov zahtev nije odbila administracija, pišu Britanci, već kraljica lično. Hladnokrvno, u dve sekunde.

Foto: EPA-EFE/BUCKINGHAM PALACE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Takve situacije nisu nikakva novina za britanske monarhe koji, čini se, sabotiraju svaki Harijev pokušaj da ostanu u dobrim i toplim odnosima. Otuda su ponovo pokuljale priče o njegovoj rastrzanosti i nagađanja da je nesrećan zbog svog izgnanstva, ali da ne želi ni da napusti suprugu.

Ako je Megan od njega tražila da bira stranu, izvesno je da je isto učinila i kraljevska porodica sa svojim matrijarhom na čelu.

Kad je Hari sreo Megan

Odmetnuti vojvotkinja i vojvoda zaista su potresli britansku, ali i svetsku javnost kada su odlučili da se odreknu kraljevskih titula i dužnosti i odsele u Ameriku.

Britanski mediji često ističu da je stvar koju Hari nije razumeo tada, a ne razume je ni sada, ta da Britanci nisu bili ljuti zbog svih tih sitnica koje su im sve vreme posle odlaska silno spočitavali, već zato što su se osećali prevareno kada su on i Megan odlučili da rođenje i krštenje njihovog sina Arčija drže podalje od očiju javnosti. A potom i kada su odlučili da odu.

Pročitajte još:

Takođe, odnos koji britanski mediji imaju prema Hariju i Megan odaje utisak povređenosti; da, britanska nacija želela je silno da zna kada se i kako rodio Harijev sin, kao što je to znala o Vilijamovom sinu, i pre toga Čarlsovim sinovima. Da, britanski tabloidi proganjaju Megan i Harija, ali najpre zato što im je povređena sujeta – Hari je odlučio da ode zbog te Amerikanke i ona im zato verovatno nikad neće biti draga.

Zato britanski mediji, a i sami Britanci, verovatno nalaze utehu u mogućnosti da Hari – sada kada ima mnogo sopstvenog novca zarađenog od multimilionskih ugovora koje je u Americi sa suprugom potpisao i konačno se osamostalio i oslobodio i utekao svima koji ga oštro kritikuju – shvati da je bespovratno presekao i poslednju vrpcu koja ga je vezivala za njegovu zemlju i porodicu i da se možda oseti usamljenije i izgubljenije nego ikad, da shvati da je pogrešio i da se pokunjen vrati, moleći da ga prime nazad.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Za progresivce, kako je rekao nekadašnji lični sekretar Ledi Di Patrik Džefson, Megan je ona koja je preživela toksičnu britansku kuluturu snobova; za one konzervativnije Megan je ona koja je iskoristila svoje pravo punokrvne Amerikance da pokaže kraljici srednji prst i tim konzervativcima Megan i Hari izgledaju kao da su okrenuli leđa zemlji koja im je dala sve.

Stav Britanaca prema Megan Markl je prilično unison – ona im je otela princa, onog lepšeg, mlađeg i šarmantnijeg, omađijala ga i odvela u Ameriku.

Ako je Hari i imao izbor, očito da je odavno odabrao stranu, i Britanci mu to nikada verovatno nikada neće oprostiti.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar