Britanija i Kanada uvele sankcije Lukašenku i zvaničnicima

Svet 29. sep. 202018:06
Podeli:
Foto:Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Velika Britanija i Kanada uvele su danas sankcije beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i drugim visokim zvaničnicima zbog optužbi da je njihova vlada namestila izbore i sprovodila nasilje nad demonstrantima.

Pročitajte još:

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da bi Lukašenko trebalo da plati cenu zbog zloupotrebe ljudskih prava i lažiranja izbora. Rab je takođe spomenuo Lukašenkovog saveznika, ruskog predsednika Vladimira Putina, iako se nijedna od mera koje je Britanija najavila ne odnosi na Rusiju.

„Ne možemo samo imati situaciju u kojoj neko poput Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina misli da kršenje ljudskih prava i nameštanje tih izbora, mogu jednostavno proći, a da oni ne odgovaraju za to“, rekao je Rab.

Mere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za osam osoba iz beloruske vlade, uključujući Lukašenka, njegovog sina Viktora Lukašenka, šefa predsedničke administracije Igora Sergenka, kao i ministra unutrašnjih poslova Belorusije.

Kanada je uvela slične sankcije, a njena lista uključuje Lukašenka i još 10 drugih.

Kanadski ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Šampanj izjavio je da „Kanada neće mirno stajati dok vlada Belorusije nastavlja da sistematski krši ljudska prava i ne pokazuje da je iskreno posvećena pronalaženju zajedničkog rešenja sa opozicionim grupama.“

Sankcije su prvo uvele velike zapadne sile zbog krize u Belorusiji, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Evropska unija, koju je Britanija napustila u januaru, rekla je da će uvesti sankcije beloruskim zvaničnicima, ali spisak svih imena još uvek nije formiran.

Baltičke zemlje Litvanija, Latvija i Estonija već su nametnule sankcije krajem avgusta, te ih proširile prema više od 100 beloruskih službenika koji su upleteni u kršenje ljudskih prava.

Izvori su Rojtersu prošle nedelje otkrili da i Sjedinjene Američke Države planiraju sankcije.

Inače, više od 12.000 ljudi uhapšeno je u masovnim demonstracijama otkako je Lukašenko, koji je na vlasti 26 godina, pobedio na predsedničkim izborima 9. avgusta za koje opozicija tvrdi da su namešteni.

Lukašenko, koji negira izbornu prevaru, položio je zakletvu za svoj sedmi mandat na tajnoj ceremoniji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar