Umro britanski milijarder, medijski div Dejvid Barkli

Svet 13. Jan. 202111:45
Share:
Foto: MICHAEL STEPHENS / AFP / Profimedia

Britanski milijarder Dejvid Barkli koji je sa svojim bratom blizancem izgradio imperiju koja uključuje i konzervativni list Dejli Telegraf (Daily Telegraph), umro je posle kraće bolesti u 87. godini.

Britanski premijer i bivši novinar Telegrafa, Boris Džonson je preko Tvitera izrazio svoje “pštovanje i divljenje” za Dejvida Barklija koji je, kako je rekao, “spasao jedan veliki list, stvorio hiljade radnih mesta širom Velike Britanije i strastveno verovao u nezavisnost ove zemlje i u to šta je sposobna da ostvari”.

Sa svojim bratom blizancem Fredrikom, Dejvid Barkli je izgradio veliku imperiju koja je počela sa hotelima i proširila se da uključi maloprodaju a od 2004. godine vlasništvo medijske grupe Telegraf.

U poslednjem izveštaju o najvećim britanskim bogatstvima, objavljenom prošle godine, Tajms procenjuje bogatstvo dva brata na sedam milijardi funti (7,9 milijardi evra).

Pročitajte još:

“Identični po izgledu, stilu života i često čak oblačenju braća Barkli su delovali kao jedan čovek tokom cele svoje karijere” napisao je Telegraf dodajući da su oni izbegavali intervjue i živeli diskretno.

Pored Telegrafa dva brata su 1992. kupili dnevnik “The European”, koji je ugašen 1998. i takodđ su imali u vlasništvu škotski list “The Scotsman”, 1995-2005. godine.

Prema Telegrafu, Dejvid Barkli je voleo mnogo da čita, bio je opsednut novinama, poslovnim pitanjima, ekonomijom i politikom i uvek je govorio da je studirao “univerzitet života” posle napuštanja škole kao 14-godišnjak, kao i njegov brat blizanac.

Prodaja čuvenog luksuznog hotela Ric u Londonu katarskom investitoru prošle godine je ipak otkrila neslaganja u porodici uz optužbe o nelegalnim prisluškivanjima, prenosi Frans pres.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment