Britanci polažu cveće, odaju počast princu Filipu

Svet 09. apr. 202117:01
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer Boris Džonson odao je počast princu Filipu, koji je umro u petak, kazavši da će narod tugovati sa kraljevskom porodicom i kraljicom Elizabetom, koja je izgubila "snagu i oslonac duži od 70 godina", prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

„S velikom sam tugom primio vest iz Bakingemske palate da je Njegovo kraljevsko visočanstvo, vojvoda od Edinburga, preminuo u dobi od 99 godina.

Princ Filip je stekao naklonost generacija tu u Ujedinjenom Kraljevstvu, širom Komnvelta i širom sveta.

Bio je monarški suprug najduže u istoriji jedan od poslednjih preživelih u ovoj zemlji koji je služio u Drugom svetskom ratu na rtu Matapan, gde su ga spominjali u junačkoj ulozi, i u invaziji na Siciliju, gde je spasio svoj brod brzim razmišljanjem i iz tog sukoba je preuzeo etiku službe koju je primenjivao u izazovnom posleratnom razdoblju.

Foto:AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Poput ekspertnog kočijaša kakav je i bio, pomogao je da upavljanje kraljevskom porodicom i monarhijom da i dalje ostane institucija koja je neosporno bitna za postizanje uravnoteženosti i sreće našeg nacionalnog života.

Bio je zaštitnik okoline i jako je brinuo o prirodi, mnogo pre nego što je to bilo u modi.

Svojim nagradama za vojvodu od Edinburga doprineo je i inspirisao živote mnogih mladih pa je, na doslovno desetinama hiljada događaja, podržao njihove nade i ambicije.

Foto: Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia

Sjećamo se vojvode (…) pre svega po čvrstoj podršci Njenom kraljevskom Veličanstvu, ne samo u ulozi monarha koji je bio pored nje svaki dan njene vladavine, već i kao njenog muža, snage i oslonca dužeg od 70 godina.

Njeno Veličanstvo i kraljevska porodica danas moraju biti sa mislima nacije.

Izgubili su, ne samo vrlo voljenu i cenjenu javnu ličnost, već i predanog muža, ponosnog i voljenog oca, dedu, tokom poslednjih godina, pradedu.

Govoreći o njihovoj zlatnoj godišnjici braka, Njeno Veličanstvo je kazalo da je naša zemlja dugovala njenom suprugu ‘više nego što bi on ikad tražio ili što ćemo mi ikad znati’ i siguran sam da je to tačno.

Stoga danas tugujemo sa Njenim kraljevskim Veličanstvom, izražavamo saučešće njoj i svoj njenoj porodici i zahvaljujemo kao nacija i Kraljevstvo na izvanrednom životu i radu princa Filipa, vojvode od Edinburga“, poručio je Džonson.

Britanci su nakon vesti o smrti vojvode od Edinburga, princa Filipa, počeli da polažu cveće na ulazu u dvorac Vindzor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar