Britanci čekaju četvrtu vakcinu, sada iz Francuske

Svet 17. jan. 202119:39
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Velika Britanija se sprema da dobije i četvrtu vakcinu, pošto će francuska farmaceutska kuća Valneva početi za nekoliko dana da pravi 60 miliona doza. Britanija je dosad odobrila korišćenje vakcina koje su napravile Fajzer/Biontek, Moderna i AstraZeneka.

Kompanija Valneva je prošlog meseca počela prva klinička ispitivanja svog kandidata za vakcinu protiv COVID-19 na četiri lokacije u Engleskoj.

Valneva razvija vakcinu s celim, neaktivnom virusom, što je tradicionalniji pristup kreiranju vakcine od pristupa kompanije Fajzer/Biontek, koja je već odobrena u Velikoj Britaniji.

Vodeći ljudi Valneve se nadaju da će dobiti odobrenje zdravstvenog regulatornog tela Velike Britanije i početi sa širom distribucijom na leto, preneo je list San.

Izvršni direktor Tomas Lingelbah je rekao da proizvodnja samo što nije počela i da je njihova fabrika u škotskom Livingstonu „prioritet“.

„Dani nas dele od početka masovne proizvodnje vakcine. Ne možemo da je distribuiramo bez odobrenja regulatornog tela, tako da smo na neki način u situaciji “kvaka-22“ (paradoks), ali razgovaramo sa ljudima iz regulatornog tela“, rekao je Lingelbah.

Velika Britanija je dosad odobrila korišćenje vakcina koje su napravile Fajzer/Biontek, Moderna i AstraZeneka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar