Brisel pozdravio odluku Sobranja: Suštinski korak Severne Makedonije

Svet 16. jul 202219:42
Podeli:
Foto:- / Panthermedia / Profimedia

Visoki funkcioneri EU Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Oliver Varhelji pozdravili su glasanje u parlamentu Severne Makedonije za prihvatanje francuskog predloga za početak pristupnih pregovora i ocenili da se time učvršćuje evropski put zemlje.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da glasanje u Sobranju Severne Makedonije otvara put za održavanje prve Međuvladine konferencije sledeće nedelje.

“Ovo je suštinski korak za tu zemlju i za EU. Naša budućnost je zajednička i čekamo vas raširenih ruku” istakao je Šarl Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je čestitala Severnoj Makedoniji na glasanju, koje „omogućava uslove za brzo otvaranje pristupnih pregovora“.

“Ovo je bila istorijska prilika i vi ste je iskoristili”, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji je pozdravio glasanje u Sobranju i najavio da se već u utorak očekuje određivanje prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom.

Pozdravljam glasanje nakon višednevne rasprave u parlamentu, koje vladi daje jasan mandat da započne prvu međuvladinu konferenciju na osnovu francuskog predloga. Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora u utorak, kada ćemo se sastati u Briselu na prvoj međuvladinoj konferenciji”, napisao je Varhelji na Tviteru, a preneo makedonski portal „360 stepeni“.

BONUS VIDEO: Skoplje - od turske kasabe do "bisera" antike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar