Brisel postao centar kineske bio-špijunaže

Svet 16. maj. 202000:00
Podeli:
Foto:Shutterstock

Francuski i belgijski mediji otkrili su informacije da su diplomatske i bezbednosne službe Belgije još od 2010. otkrili seriju izveštaja u kojima su upozoravali da se Kina intenzivno bavi bio-špijunažom a posebno na njihovoj meti su bili specijalisti koji se bave izradom vakcina i zaposleni u farmaceutskoj industriji.

Brisel je tako postao centar velikog interesovanja diplomatskih i bezbednosnih službi kada su otrkiveni kineski agenti, koji su na svaki način doticali bio-špijunaže. Tako je Brisel, svesno ili ne, postao pravo špijunsko gnezdo gde se međusobno takmiče evropske, ali i ostale bezbednosne službe.

Početkom maja sajt EUobzerver objavio je izveštaje belgijske obaveštajne službe o operacijama koje Kina navodno sprovodi prema spceijalistima koji se bave izradom vakcina, rade na biološkim agensima, kao i prema zaposlenima u farmaceutskoj industriji i kompanijama koje su vezane za nju. Brojne informacije koje su iznete odnose se na preiod od 2010-2016. godine, a građni kineske nacionalnosti koji su navodno uključeni u ove operacije i dalje su prema pisanju ovog sajta su i dalje prisutni u Belgiji.

Prema dostupnim izveštajima špijunske operacije koje su se odvijale u Belgiji odnosile su se na programe koji se odnose na biološko oružje i način odbrane od njga sa naglaskom na moguću epidemiju ali i proizvodnju ogovarajućeg oružja, što je zanimalo Peking.

Prema EUobzerveru na meti kineskih agenata su bili naučnici poput Žan-luk Gala, bivši vojnik, specijalista za ebolu i šef Centra za primenjene molekularne tehnologije, koji se bavi istraživanjem opasnih bioloških lekova i terpaijskih sredstava.

Interesantno je da su belgijski obaveštajci otkrili da su dve kineske kompanije koje su označene kao „sumnjive“ svoje sedište locirale u blizini ovog istraživačkog centra u okviru kampusa Katoličkog univerziteta u Luvijanu, navodi se u izveštaju belgijske bezbednosne službe, koja signalizuje da su ove dve kineske komapnije ovezane sa Kineskim ministarstvo državne bezbednosti. Međutim, za sad direktnih dokaza nema da su se ove dve komapnije bavile špijunažom.

Interesantno je i da je ovaj grad izabran i kao sedište belgijsko-kineskog centra za tehnologiju u okviru koga se nalazi 20 kompanija koje su specijalizovane za bavljenje naukom i razvoj veštačke inteligencije. Ovaj centar je inače osnovao kineski predsednik Si Đinping, a belgijski obaveštajci već označavaju ovaj centar kao veliku opasnost od ekonomske špijunaže na štetu ovog univerziteta i mnogih kompanija u sektoru visokih tehnologija.

Autor: Andrej Mlakar/Le Monde

 

Komentari

Vaš komentar