Bregzitu se crno piše: „Ako ne bude pomaka narednih dana…“

Svet 16. nov. 202015:08
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Pregovori o Bregzitu ulaze u ključnu fazu pošto od leta nije bilo nikakvog napretka po pitanju spornog prava na ribolov u britanskim vodama.

Do kraja perioda koji je trebalo da bude tranzicioni ostalo je manje od sedam nedelja, a irski šef diplomatije Sajmon Konvini poručio je da pregovori ne idu dobro kada je reč o ribolovu, piše Gardijan.

„Ako ne bude značajnog pomaka u narednih nedelju do deset dana, mislim da ćemo zaista biti u nevolji i u fokusu će biti pripreme za Bregzit bez dogovora“, naveo je Kovini. „Mislim da britanska vlada dobro razume šta je neophono za postizanje dogovora i da je pravo pitanje postoji li politički apetit da se to postigne. Verujem da ćemo postići dogovor, ali se neću iznenaditi ni ako ga ne bude bilo.“

Kako je sve počelo i zašto je važan ribolov

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mesečni prelazni period. Dve strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su zaglibili oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije i pravila poštene konkurencije preduzeća.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Pročitajte još:

Obe strane kažu da će se Velika Britanija, ukoliko ne bude postignut sporazum do sledećeg meseca, 1. januara suočiti s ekonomski skupim i za nju štetnim izlaskom iz EU bez dogovora.

Prava na ribolov jedna su od glavnih prepreka pregovorima, a britanski premijer Boris Džonson do sada nije želeo da popusti pred zahtevima da dozvoli EU ribarskim brodovima stalan pristup britanskim vodama.

Zvaničnici strahuju da bi to moglo da dovede do novog “ribarskog rata” kada su se britanski brodovi podržani mornaricom sukobili sa islandskom obalskom stražom u propalom pokušaju da zadrže prava na ribolov u severnom Atlantiku.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar