Brazil odobrio uvoz ruskog Sputnjika, ali ima i uslove

Svet 05. jun. 202109:37
Podeli:
ruska vakcina
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Brazilsko regulatorno telo dalo je vanrednu dozvolu za uvoz ruske antikovid vakcine Sputnjik V i indijske vakcine Kovaksin ali uz ograničenje za njihovu upotrebu.

Pročitajte još:

Nacionalna agencija za zdravstveni nadzor je prvobitno bila protiv davanja odobrenja za ove vakcine navodeći da nedostaju podaci da bi se uverila u njihovu sigurnost i efikasnost.

Više država na severoistoku zemlje tražilo je uvoz 30 miliona doza ruske vakcine a ministarstvo zdravlja je zatražilo da se uveze 20 miliona doza indijske vakcine.

Anvisa je konačno juče odobrila uvoz i upotrebu četiri miliona doza vakcine Kovaksin, i uvoz Sputnjika V u količini dovoljne za oko jedan procenat stanovništva četiri države koje su tražile tražile ovu vakcinu.

Odobreno je davanje tih vakcina odraslim od 18 do 60 godina, a izuzete su trudnice, osobe sa komobirditetom ili osobe koje imaju virus hepatitis B ili C.

Kontingenti vakcina koji će se koristiti u Brazilu treba da su proizvedeni u fabrikama koje je brazilska agencija proverila i koje su analizirane u laboratoriji referentnog  instituta Fiokrus (Fiocruz).

U aprilu kada je prvo Anvisa odbila uvoz ruske vakcine proizvodjači su zapretili da će to brazilsko regulatorno telo tužiti za klevetu. U Brazilu se za sada koriste vakcine AstraZeneka, kineska vakcina Koronavak i vakcina Fajzer/Biontek. Američka vakcina Džonson i Džonson je odobrena ali je nema u zemlji.

U Brazilu je od korona virusa umrlo 470.000 ljudi a vakcinacija napreduje sporo. Do sada je manje od 11 odsto, od 212 miliona stanovnika, dobilo dve doze vakcine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram