„Nema više mesta na grobljima, moramo da vadimo tela“ VIDEO

Svet 02. apr. 202114:04
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

Brazilski grad Sao Paolo uložio je napore da isprazni stare grobnice kako bi napravio prostor za sve veći broj preminulih od koronavirusa, prenosi Gardijan. U ovom gradu ove nedelje je zabeležen rekordan broj sahrana.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da je pandemija dovela veliki broj brazilskih država u „kritično stanje“, grobari su u četvrtak radili na otvaranju grobnica ljudi koji su sahranjeni pre više godina, pa su njihove ostatke prebacili na drugo mesto.

Premeštanje ostataka je standarna operacija na grobljima, rekao je opštinski sekretar odgovoran za pogrebne usluge. Ali ova situacija zahteva hitnost, pošto se Brazil suočava sa najgorim talasom koronavirusa od početka pandemije pre više od godinu dana.

„Nema više mesta na grobljima. Ekshumacija tela je neophodna, nema drugog načina“ rekao je on.

U sredu je brazilsko ministarstvo zdravlja drugi dan zaredom registrovalo najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, kada je 3.699 osoba podleglo opakom virusu, prenosi Gardijan.

Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr

Brazil se nalazi na drugom mestu po broju obolelih od korone, odmah iza SAD. U proseku ima oko 3.000 smrtnih slučajeva i oko 75.000 novozaražennih tokom protekle nedelje.

Van Kerkhove, epidemiolog u SZO, upozorila je da je povećana prenosivost novih varijanti i da je to među najvećim izazovima sa kojima se države suočavaju.

Isvestan broj dražva je u kritičnom stanju, a bolnice su preplavljenje, rekla je ona.

Pomoćnica generalnog direktora SZO, Mariangela Batista Galvao Simao, naglasila je značaj domaće proizvodnje vakcina za ublažavanje pritiska koji stvara pandemija.

Sao Paulo je pribegao i sahranama u kasne sate kako bi išao u korak sa trenutnom situacijom. Neka groblja su otvorena sada i do 22.00 časa. Na groblju Vila Formosa, radnici sa maskama i u punoj zaštitnoj opremi kopaju redove grobova.

Potom su u zemlju položili kovčege: muškarac od 32 godine, kao i starija žena od 77 godina, čiji su se rođaci okupili u neposrednoj blizini.

Grad Sao Paulo je u utorak registrovao 419 sahrana, najviše od početka pandemija. Ako se sahranjivanje nastavi tim tempom, gradska skupština je rekla da će preduziti više vandrednih mera.

Stručnjaci za zarazne bolesti upozoravaju da će se situacija samo pogoršavati, s obzirom da se predsednik Žair Bolsonaro nije slagao sa merama i sporo je uvozio vakcine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar