Brazil dobija 3 miliona doza vakcina kojima ističe rok

Svet 09. jun. 202119:44
Podeli:
vakcina
Foto: Vladimka production / Shutterstock

Brazil će u narednih nekoliko dana dobiti prvu seriju od tri miliona doza Džonson i Džonson vakcina protiv kovid 19, čija primena mora biti ubrzana zbog kratkog roka trajanja, potvrdilo je ministarstvo zdravlja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar zdravlja Marselo Kiroga u utorak je rekao da je za izvoz vakcina koje stižu u zemlju, a koje je razvila kompanija Jansen, podružnica Džonsona i Džonsona, potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

„Naravno, ako se odloži odluka FDA, tri miliona doza možda više neće biti korisno za nas, zbog kratkog roka trajanja“, izjavio je Kiroga u brazilskom Senatu.

Rok trajanja ove serije vakcina ističe 27. juna, a brazilski ministar je naglasio da njihova primena u imunizaciji stanovništva mora biti veoma brza pre nego im istekne rok.

Brazil je sa Jansenom potpisao sporazum o nabavci 38 miliona doza sa isporukom u poslednjem kvartalu ove godine, tako da prva serija stiže ranije od očekivanog, a komisija u Senatu trenutno vodi istragu protiv vlade zbog kašnjenja u obezbeđivanju vakcina, za šta se najviše okrivljuje stav predsednika Žaira Bolsonara koji je umanjivao značaj pandemije.

Brazil je drugi po pogođenosti epidemijom, odmah iza SAD i zaostaje za većinom zemalja u vakcinaciji svojih 210 miliona stanovnika, pošto je do sada samo 14,5 odsto populacije potpuno vakcinisano sa dve doze.

U zemlji je od početka pandemije registrovao 17.037.129 slučajeva koronavirusa, a prema podacima ministarstva zdravlja 476.792 osobe su umrle od posledica kovida-19.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar