Branitelji napali Milanovića zbog izjave u Jasenovcu

Podeli:
Foto: REUTERS/Antonio Bronic/Guliver

Nakon Saveza udruženja dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, udruženja Hivdra i Milijana Brkića, istup predsednika Zorana Milanovića u Jasenovcu osudio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar se o svemu oglasio saopštenjem, koje prenosi Jutarnji list.

„Izjavu predsednika Zorana Milanovića, koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja „treba maknuti i negde baciti“, najoštrije osuđujem jer se time obezvređuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske.

Hrvatski narod koji nam je dao poverenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama i negujemo kulturu sećanja.

Ističem da neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske.

Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvredile žrtve velikosrpske agresije.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a…) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske ni njenih institucija.

Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati sa totalitarnim režimom. Posebno je neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene.

Neprihvatljivo je i prema njihovim porodicama, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene reči uvreda su njima i članovima njihovih porodica.

Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve“ navodi se u saopštenju ministra Medveda.

Komentari

Vaš komentar