Bošnjaci Srebrenice bojkovali izbore, čekaju Ustavni sud

Svet 21. feb. 202123:07
Podeli:
Foto: Shutterstock

Građani Doboja i srebrenice danas su na ponovljenim izborima birali opštinsku i gradsku vlast koja će ih voditi u naredne četiri godine. Bošnjaci Srebrenice bojkovali su izbore u na poziv koalicije političkih stranaka Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica", jer nije ponovljeno glasanje putem pošte za Srebreničane koji žive širom sveta. Zbog bojkota moglo bi se desiti da, osim načelnika opštine srpske nacionalnosti, i sastav opštinske skupštine bude jednonacionalni, odnosno bez Bošnjaka.

Izbori u Srebrenici i u Doboju na severu zemlje ponovljeni su nakon već održanih u novembru ove godine zbog brojnih nepravilnosti.

Sadik Ahmetović, predsednik izbornog štaba Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“, za RSE je rekao da su Bošnjaci poštovali odluku ove Inicijative i nisu izašli na izbore.

Na pitanje, šta se dobilo bojkotom, Ahmetović je rekao: „Mi nastavljamo svoju borbu u nekoliko pravaca. Očekujemo da Ustavni sud BiH uvaži našu apelaciju kojom se omogućava glasanje svim Bošnjacima iz Srebrenice, ma gde bili. S tim u vezi očekujemo da se raspišu novi izbori na kojim bi svaki građanin Srebrenice imao pravo da bira svoje kandidate. Samo na taj način izbori u Srebrenici bi bili legitimni i demokratski“, rekao je Ahmetović.

Apelacija Ustavnom sudu predata je nekoliko dana pre ponovljenih izbora a zatraženo je da Ustavni sud donese meru kojom ponovljene izbore stavlja van snage.

Kako je javio izveštač RSE iz Srebrenice, na ulicama i parkiralištima u ovom mestu u nedelju na dan ponovljenih izbora je bilo parkirano mnogo automobila s registarskim oznakama gradova iz Srbije.

Nakon izbora u BiH koji su održani 15. novembra 2020. godine, rezultati glasanja u Doboju i Srebrenici su 21. januara ove godine poništeni odlukom Centralne izborne komisije zbog brojnih malverzacija.

Najčešće se radilo o glasanju bez važećih dokumenata države BiH ili o njihovom falsifikovanju, fiktivnim prijavama mesta boravka, falsifikovanju potpisa, onemogućavanja prisustva posmatrača, itd.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar