Celu noć palili sveće za tragično stradale mlade iz Bosne

Svet 02. jan. 202110:06 > 10:21
Podeli:
Foto:Osmrtnice Ljubuški

Smrt osmoro mladih koji su pronađeni mrtvi tokom kobne novogodišnje proslave u selu Tribistovo u opštini Posušje, potresla je celu BiH i region. Dok se čekaju rezultti obdukcije i svedočenja očevidaca, više stotina stanovnika Posušja zapalilo je sveće za dušu tragično nastradalih mladića i devojaka, svih rođenih 2001.

Pročitajte još:

Više stotina stanovnika Posušja okupilo se noćas i jutros u središtu ovog zapadnohercegovačkoga gradića kako bi odali počast osmoro mladih koji su preminuli u tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći. Na Trgu hrvatskih branitelja brojni Posušaci su palili sveće, zajednički se molili i polagali cveće. Kako pišu lokalni mediji, veliki broj od njih je plakao izgovarajući imena četiri devojke i četvorice mladića koji su se ugušili u vikendici nedaleko grada u mestu Tribistovu.

U mestu Tribistovo kod Posušja osam mladih ljudi ugušilo se plinom u novogodišnjoj noći. Pronašli su ih prijatelji iz susedne vikendice. Po svemu sudeći, otrovali su se otrovnim plinom iz agregata koji je radio u kući u kojoj su svi prozori bili zatvoreni. To sugeriše i jutrošnje saopštenje policije.

„Dana 1.1. 2021. godine u 10.05 sati, PU Posušje je primila prijavu da je u vikend kući koja se nalazi u mestu Tribistovo, opština Posušje, smrtno stradalo osam osoba.  Na mesto događaja izašli su lekari Doma zdravlja Posušje i policijski službenici PU Posušje koji su zajedno sa dežurnim županijskim tužiteljem na mestu događaja izvršili uviđaj i tom prilikom su utvrdili da su smrtno stradali: S.R., M.R., Ž.P., M.S., M.P., S.P., I.M. i S.J., svi 2001. godište i s područja opštine Posušje. Takođe, izvršenim uviđajem je utvrđeno da se najverovatnije radi o gušenju, a po nalogu dežurnog županijskog tužitelja u Širokom Brijegu, smrtno stradale osobe su prevezene na Odeljenje patologije SKB Mostar gde će biti izvršena obdukcija, nakon koje će, a eventualno i drugih potrebnih veštačenja, biti poznat uzrok smrti“, navodi se u policijskom saopštenju.

Dan žalosti

U Bosni i Hercegovini je danas Dan žalosti, a Zapadnohercegovački kanton proglasio je tri dana žalosti.

Iako su se juče pojavile informacije da su umrli imali između 18. i 20. godina, utvrđeno je da su svi rođeni 2001. godine i imali su 19 godina.

Mediji prenose da su stradali: Ivan Miličević, rođen 29. 8. 2001. u Posušju, nastanjen u Poklečanima, Posušje, Stipe Romić, rođen 27. 9.2001. u Posušju nastanjen u Poklečanima, Posušje, Mirela Rezo rođena 8. 9. 2001. u Švajcarskoj nastanjena u Posušju, Žana Pavković, rođena 15. 9. 2001. u Splitu nastanjena u mjestu Vrpolje, Posušje, Mia Soldo, rođena 4. 8.2001. u Splitu nastanjena u Sutini, Posušje, Stipe Pavković, rođen 22. 9.2001. u Mostaru nastanjen u Vrpolju, Posušje, Marija Pavković, rođena 16. 4. 2001. u Splitu nastanjena u Vrpolju, Posušje, Stjepan Jukić, rođen 9. 8.2001. u Mostaru nastanjen u mestu Batin, Posušje.

Iz sveta i regiona čitajte:

Većina ih studirala u Mostaru

Petoro nastradalih studiralo je na Univerzitetu u Mostaru.  Žana Pavković – Filozofski fakultet, Stipe Pavković – Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Ivan Miličević – Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Stjepan Jukić – Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i Mia Soldo – Pravni fakultet, saopštio je Studentski zbor.

„Smrt nas ne može razdvojiti, vreme nas deli samo na čas. Sećanja ne mogu otići, ona su večno živa za nas“, naveli su iz Studentskog zbora u saučećču upućenom porodicama nastradalih.

Do nesreće došlo pred zoru

Navodno je u kući bio još jedan mladić koji je nakon ponoći otišao kući jer je juče ujutro morao na posao u jedan ugostiteljski objekt na Blidinju. Njega je, opet navodno, kući odbacio jedan od mladića koji se kasnije vratio u vikendicu.

Do nesreće je došlo negde pred zoru jer su do četiri sata ujutro mladići i djevojke komunicirali s prijateljima. Tela su nađena oko 10 sati ujutro.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar