Bosna kaže da je ispunila sve uslove, Fajzer ima još zahteva

Svet 24. feb. 202118:08
Podeli:
Ankica Gudeljević Foto:N1

Nakon jučesrašnje vesti portala Klix.ba da program Kovaks neće u martu isporučiti Bosni i Hercegovini obećane doze vakcine Fajzer Biontek, oglasila se ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević, koja kaže da su svi uslovi kompanije Fajzer ispoštovani, a da ona sada ima dodatne zahteve.

„U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232.000 doza. Za potrebe poštovanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže frižiderima za odlaganje preko 1.100.000 doza Fajzerove vakcine. Sve frižidere je kalibrirala i mapirala akreditovana laboratorija i samim tim su već uveliko spremni za dolazak vakcine“, kazala je Gudeljević.

Navela je da je Bosna i Hercegovina za potrebe uvoza identifikovala relevantne institucije, stavila ih na raspolaganje i donela „Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lekova namenjenih lečenju  ili sprečavanju zarazne bolesti izazvane koronavirusom“, a sve te aktivnosti provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

Spremnost Bosne je, kako ona kaže, priznao i Kovaks program, kao i UNICEF i izveštaj Svetske zdravstvene organizacije.

Sada je Kovaks program saopštio da vakcine ipak neće biti isporučene, jer nisu ispunjeni svi uslovi, a Gudeljević kaže da su svi dogovori ispoštovani i poziva zvaničnike Kovaksa i Fajzera da se sami uvere u to.

„Pozivamo Kovaks, Svetsku zdravstvenu organizaciju, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovno uvere u spremnost za odlaganje bilo koje vakcine, umesto što se iznova postavljaju dodatni uslovi koji samo prolongiraju isporuku. Najnovije pismo GAVI sektretarijata se odnosi na nove zahteve Fajzera u vezi s distribucijom njihove vakcine. U pismu se navodi da Fajzer zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identifikovanim za prijem vakcina u prvom talasu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca kao i pravno administrativnih procedura“, poručila je Gudeljević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar