Bosna i Hercegovina uputila notu Srbiji zbog hapšenja Edina Vranja

Svet 12. sep. 202122:33
Podeli:
Bosna i Hercegovina, sud, zastava
Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zbog današnjeg hapšenja njenog državljanina Edina Vranja, koga Beograd tereti za ratne zločine tokom rata u BiH.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je na Fejsbuku da je nota upućena i dodala da je naložila Ambasadi BiH u Beogradu da odmah reaguje i da od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Vranja, koga je policija Srbije uhapsila na graničnom prelazu Uvac.

„Ministarstvo i Ambasada BiH u Beogradu odmah će se uključiti u slučaj i ponuditi svu moguću pomoć državljaninu BiH“, navela je Turković.

Ona je dodala da je Bosna i Hercegovina ranije u više navrata „pozivala Srbiju da poštuje sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je danas da je Vranj uhapšen i navelo da je on osumnjičen za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Njemu je odredjeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije Federacije BiH, izjavio je prethodno da ga je policija Srbije uhapsila danas na graničnom prelazu Uvac zbog ratnog zločina.

Vranj je za sarajevski Avaz rekao da se nalazi u policijskoj stanici u Priboju i da čeka prebacivanje za Beograd.

„Razlog za hapšenje je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin“, naveo je on.

Vranj je nakon rata u Bosni i Hercegovini bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organovani kriminal.

Napustio je Upravu policije Federacije BiH 2016. godine, kada je postao direktor privatne agencije za bezbednost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar