Borut Pahor: EU treba na taj region da gleda kao celinu

Svet 17. maj. 202115:50
Podeli:
Borut Pahor
Borut Pahor Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Zapadni Balkan je sa današnjeg Samita lidera regiona u okviru Brdo-Brioni procesa poslao važnu poruku, a to je da EU treba na taj region da gleda kao celinu, istakao je predsednik Slovenije Borut Pahor.

PROČITAJTE JOŠ:

Pahor je, na konferenciji za novinare po završetku sastanka, rekao da je skup bio specijalan, ali uspešan.

„Bio je specijalan je nismo imali gosta. Obično kada imamo nekog visokog gosta iz neke zemlje EU, svi mu se obraćaju i iznose svoje stavove. Ovaj put nismo imali gosta, jer predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je želeo da dođe, nije mogao zbog drugih obaveza. Ovo je prvi put da smo bili sami, i morali smo da se gledamo u oči i suočimo se sa problemima regiona“, kazao je on.

Pahor je ocenio da je skup u tome bio uspešan, prenosi Tanjug.

„Ovo je bio jedna od zahtevnijih sastanaka na kojem su svi mogli da kažu šta su želeli, a morali smo naći kompromis. Moram reći da kompromis nije prazan, već nosi duboku poruku, koja je kratka, ali jasna“, podvukao je slovenački predsednik.

Pahor je preneo da je sa skupa upućena poruka da EU treba na region Zapadnog Balkana da gleda kao na celinu, a ne kao pojedinačne kandidate koji pregovaraju.

„To je prvi put da smo pozvali EU da gleda na region kao na celinu. Kao drugo podvukli smo činjenicu da Brisel mora da gleda na region kao geopolitičko pitanje. Treće što smo poručili je da EU treba da ubrza proces proširenja, ali svesni i da zemlje regiona moraju da ubrzaju interne reforme“, naglasio je on.

Pahor je kazao da je ovim otvoreno novo poglavlje, kako prema EU, tako i u politici regiona.

„Došli smo do zakljcucaka važnih za građane. Veoma sam zadovoljan dokumentom koji imamo“, zaključio je precdsednik Slovenije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar