Borisa Džonsona tuže porodice preminulih od koronavirusa

Svet 07. mar. 202113:16 > 13:17
Podeli:
Boris Johnson
Boris Džonson Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

Britanskog premijera Borisa Džonsona tuži 2.000 porodica čiji su najmiliji preminuli od koronavirusa. Ovo je pokušaj da primoraju britansku vladu da sprovede istagu o broju žrtava u Velikoj Britaniji, piše Dejli mejl.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanski bilas žrtava koronavirusa (ukupno 124.419) najgori je u Evropi i peti u svetu, iza SAD-a, Brazila, Meksika i Indije.

Kampanja grupe Kovid-19 Ožalošćene porodice za pravdu u Velikoj Britaniji želi da primora vladu da sprovede javnu istragu o njenom postupanju u vreme pandemije.

Advokati grupe Pit Vederbi QC i Elkan Abrahamson pisaće ministrima ovog meseca, obaveštavajući ih da se traži revizija.

Gospodin Džonson je do sada odbio da izvrši reviziju vladinog pandemijskog odgovora – umesto toga insistira da prvo treba dodatno smanjiti rizik od Kovida-19.

Advokati ističu da je bezbroj Britanaca preminuo bez potrebe zbog vladinih propusta, a istraga mora biti sprovedena po pitanju ljudskih prava, prenosi Tajms.

Grupa želi da spreči da se u Velikoj Britaniji ponovi toliko veliki bilans preminulih, a na njenoj veb stranici stoji: „Članovi porodice i država zaslužuje odgovore“.

Na sajtu se može pročitati i sledeće: „Postupci Vlade Velike Britanije doveli su do najvećeg broja preminulih u Evropi“.

Grupa ističe da je „teško pomisliti da će vlada radije spasavati svoju reputaciju nego živote ljudi“. Dodaju da istraga mora biti nezavisna od ministara kako „Vlada ne bi trebalo da samostalno proverava svoj domaći zadatak“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar