Borelj: Vreme za okupljanje i izgradnju jače Evrope

Svet 20. okt. 202113:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, povodom Paketa proširenja koji je Evropska komisija juče predstavila, pozvao je partnere sa Zapadnog Bakana na ”reforme i pomirenje”, a EU na ”ispunjavanje svojih obaveza”.

”Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope”, poručuje Borelj.

Borelj je, u saopštenju Evropske komisije, naglasio da proces proširenja mora da zadrži svoju verodostojnost uz ocenu da se to možze postići primenom nove metodologije pristupanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

”Ona stavlja jači fokus na temeljne reforme, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija. Naši partneri treba da rade na njima kako u interesu svojih građana tako i radi napretka na putu ka EU. Oni moraju i da ostave po strani svoje razlike. A na strani EU, moramo ispuniti svoje obaveze”, zaključuje Borelj.

Iz Evropske komisijie poručuju da je politika proširenja ”geostrateško ulaganje u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski rast na našem evropskom kontinentu”.

Navodi se da je proces pristupanja ”zasnovan na zaslugama, a da se zemljama iz tog procesa kroz usvojene izveštaje daje ”činjenična i poštena” porocena kao i jasna mapa puta za ubrzanje i produbljivanje reformi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar