Podeli
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel osudio je danas, kako je rekao, "nesrazmernu" upotrebu sile od strane vlasti Belorusije prema demonstrantima posle predsedničkih izbora u nedelju i najavio da bi EU mogla da preduzme neke mere.

“Izbori nisu bili ni slobodni ni fer”, naveo je Borel u saopštenju pozivajući se na “kredibilne izveštaje” domaćih posmatrača koji su pokazali da galsanje nije sprovedeno u skladu sa međunarodnim standardima, prenosi Rojters.

“Državne vlasti upotrebile su nesrezmerno i neprihvatljivo nasilje. Na hiljade ljudi je pritvoreno i intenzivirano je suzbijanje slobode okupljanja, medija i izražavanja”, naveo je Borel.

Dodao je da bi EU u okviru planirane revizije odnosa sa Belorusijom mogla da preduzme “mere protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje izbornih rezultata”.

Borel je pozvao beloruske vlasti da odmah puste na slobodu sve privedene.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je oko 80 odsto glasova na izborima nakon čega su usledili protesti sa sukobima bezbednosnih snaga i pristalica opozicije u kojima je jedan demonstrant ubijen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar