Borba za ministarske fotelje: DF želi u vladu, URA protiv rekonstrukcije

Svet 14. okt. 202114:53
Podeli:
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me; Goran Srdanov/Nova.rs

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić predložio je prošle nedelje da nova rekonstruisana vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsednika. Građanski pokret URA, koji predvodi aktuelni potpredsednik vlade Dritan Abazović, smatra da političarima nije mesto u vladi, kao i da ne postoje jasne indicije da je rekonstrukcija uopšte potrebna. Demokrate Alekse Bečića optužile su pokret URA za nepoštovanje sporazuma koji je potpisan u avgustu prošle godine, a Demokratski front (DF) se svim silama trudi da postane deo rekonstruisane vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Krivokapićev predlog ostavio je mogućnost da političari uđu u ekspertsku vladu, što je izazvalo revolt dela njegovih koalicionih partnera. Jovana Marović, potpredsednica pokreta URA, smatra da ne postoje validni razlozi za rekonstrukciju vlade.

„Da bismo pričali o rekonstrukciji vlade, valjda prvo treba da utvrdimo da li postoji problem sa onom koja trenutno funkcioniše. Ako neki politički činioci žele promenu, mislim da je bitno utvrditi šta sada ne funkcioniše ili koje su greške načinjene. Tek onda možemo da tražimo načine za rešenje problema, ako oni postoje“, rekla je Marović za „Novu“.

Dritan Abazović, lider pokreta i potpredsednik vlade, pozvao je premijera Zdravka Krivokapića i predvodnika Demokrata Aleksu Bečića da se izjasne o tome da li Demokratski front treba da bude deo nove vlade.

Jovana Marović, emisija Među nama, Medju nama
Jovana Marović Foto: Nova S

Marović ističe da se URA zalaže za nestranačku vladu, što važi za sve političare u Crnoj Gori.

„Stav pokreta URA ne odnosi se samo na Demokratski front, već i na sve ostale političare. Vlada treba da ostane nestranačka, to smo isticali od momenta kada je pokrenuta priča o rekonstrukciji. Smatramo da je najbolje rešenje da o najvažnijim državnim pitanjima odlučuju eksperti, što je sada slučaj“, rekla je ona.

Odgovarajući na Abazovićev poziv na izjašnjenje, premijer Zdravko Krivokapić rekao je da odluka nikako ne može biti samo na njemu. O tome treba da odlučuju svi lideri partija, smatra Krivokapić.

Zdravko Krivokapić Foto: Zoran Đurović/Nova.rs

„Znam samo da se ništa nije promijenilo u odnosu na oktobar prošle godine. Nadam se da će postojati razumijevanje da ova Vlada traje – ne zbog političara, već zbog građana.“

„Treba da se okrenemo budućnosti. Ko će gde da bude, to je najmanje važno“, kazao je crnogorski premijer.

Knežević: Bojkot ako ne uđemo u vladu

Da Demokratski front i njegovi lideri Milan Knežević, Andrija Mandić i Nebojša Medojević žele ministarske fotelje nije tajna još od avgusta prošle godine. Parlamentarni izbori koji su tada održani doveli su do promene vlasti nakon 30 godina vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Milan Knežević istakao je da će DF nastaviti bojkot parlamenta, ukoliko pregovori o rekonstrukciji vlade ne urode plodom. Knežević je zapretio bojkotom svih vladinih zakona, što uključuje i budžet, ali najavio je i da će tražiti i međunarodno posredništvo za održavanje vanrednih aprlamentarnih izbora.

Milan Knežević Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

„Zbog nesagledivih posledica koje bi mogao izazvati neuspeh pregovora, smatramo da bi u tom slučaju, uz posredstvo međunarodne zajednice, trebalo dogovoriti datum održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora istog dana. Izbori su uvek poslednje rešenje i ne vidim ništa apokaliptično ukoliko dođe do njih, jer ako smo radili pošteno i kako treba, narod će nam dati podršku. Ako nismo, onda smo sami krivi i nikakva šteta ako više ne budem poslanik“, rekao je Knežević.

Demokrate: URA ne poštuje sporazum

Demokrate koje predvodi predsednik parlamenta Aleksa Bečić smatraju da pokret URA ne poštuje sporazum trojice lidera, koji je potpisan prošle godine. Sama činjenica da Abazović sada ne želi političare u vladi, a nekada se zalagao samo za eksperte, kršenje dokumenta koji je potpisao nakon izbora.

Foto: Nova.rs/Video

„URA sama demantuje sporazum u kom jasno piše da će nova, demokratska vlada biti ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, versku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost“, navele su Demokrate u saopštenju.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar