Bolton: Tramp vidi Kurca kao alternativu Merkelovoj

Svet 13. avg. 202014:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Američki predsednik Donald Tramp pokušava da utiče na procese odlučivanja u EU, i to je razlog intenziviranja veza SAD i Austrije, kaže Džon Bolton, bivši savetnik predsednika u intervjuu bečkom "Preseu".

„Na neki način, Tramp vidi Kurca kao alternativu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel“, kaže Bolton.

Američki ambasador u Beču je predložio susret Trampa i Sebastijana Kurca, austrijskog kancelara. Zvanični Beč je želeo sastanak u Beloj kući u drugoj polovini 2018, dok je Austrija predsedavala EU. Sastanak se dogodio u februaru 2019, a posle manje od godinu dana, Tramp je ponovo pozvao kancelara u posetu, ali se isprečila pandemija koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Majk Pompeo, američki državni sekretar je danas u poseti Beču, a Bolton tvrdi da je njegova prava ambicija da bude republikanski predsednički kandidat 2024. godine, kao Trampov politički naslednik.

„Zato je Pompeo uvek tako blizu Trampa, čak i kad se ne slaže s njim. Znam da čak ni u privatnim razgovorima ne protivureči predsedniku. Mada, šanse su 50:50, jer su koronavirus i ekonomska kriza bile negativne po Trampa i on zaostaje u anketama. Mora još mnogo da se potrudi pre izbora 3. novembra“, kaže bivši Trampov savetnik i ambasador SAD u UN, koji je nedavno izdao „insajdersku“ knjigu o Trampu pod imenom „Soba u kojoj se to dogodilo: Memoari iz Bele kuće“.

Inače, Bolton je izneo prilično ozbiljne optužbe protiv svog bivšeg šefa. U knjizi slika portret čoveka koji je stavio svoje lične političke interese iznad nacionalnih, a nazvao ga je u neobrazovanim i nekompetentnim.

Komentari

Vaš komentar