Lula da Silva: Bolsonaro je kriv za smrt 450.000 Brazilaca

Svet 23. maj. 202100:20
Podeli:
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia, Sergio LIMA / AFP / Profimedia

Žair Bolsonaro izazvao je gnev gotovo čitavog sveta zbog podrugljivog tona kojim je govorio o koronavirusu i što je načinom na koji je vodio zemlju tokom krize doveo Brazil do ivice poropasti. Međutim, njegovoj vladavini uskoro bi mogao da dođe kraj budući da se bliže predsednički izbori, a njegov protivkandidat Luiz Inasio Lula da Silva, prema poslednjim anketama, ima sve veću podršku.

PROČITAJTE JOŠ:

U intervjuu za Gardijan bivši brazilski lider Luiz Inasio Lula da Silva potvrdio je kandidaturu za predsednika. On ovu poziciju iščekuje i svestan je sa kojim problemima će se suočiti ukoliko na nju dođe.

„Trčao sam osam kilometara pre ovog intervjua… i obično trčim devet kolometara dnevno, od ponedeljka do petka, jer je šetnja Brazilom vrlo naporna, zamorna i moram da održim snagu kojom ću rešavati probleme ove zemlje“, rekao je Lula, sindikalni lider koji je bio predsednik Brazila od 2003. do 2011. godine, prenosi Gardijan.

„Imaću 77 godina u trenutku izbora, mislio sam da sam prastar da bih se kandidovao. Ali onda je Bajden pobedio na izborima u 78. godini i pomislio sam kako sam ja dečko u poređenju sa Bajdenom. Znači ipak imam šanse“, našalio se.

Lula kaže da je još uvek prerano za pokretanje kampanje jer koronavirus i dalje pustoši Brazil, a tu je i socijalno-ekonomska kriza koju je proizveo.

Ipak, veteran Radničke stranke tvrdi da ima iskustva i želju da 2vodi Brazil do oporavka od štete nanete Bolsonarovom nesposobnošću“. Kako kaže, neće voditi kampanju punu praznih priča.

„Ne želim da dajem obećanja, već da moji postupci govore o meni “, kaže Lula.

„Kada naša stranka izabere svog kandidata za izbore i kada krenemo u kampanju, želim da putujem po Brazilu, da posetim svaki region, da održim debate, razgovaram sa ljudima, posetim favele, LGBTQ osobe … Želim da razgovaram sa Brazilcima kako bih mogao da im kažem da jeste moguće da izgradimo novu zemlju“, dodaje.

Seme za Lulov povratak posejano je još u martu kada je sudija Vrhovnog suda ukinuo presudu koja se odnosila na optužbe za korupciju i koja ga je naterala da raspiše izbore 2018. godine na kojima je pobedio Bolsonaro. Ubrzo nakon što je sud presudio da je Sergio Moro, sudija desničar koji je zatvorio Lulu i koji je sada deo Bolsonarovog kabineta, nepravedno osudio bivšeg predsednika.

Od tada sena njega gleda kao na pouzdanu, umerenu i optimističnu alternativu Bolsonarovom ekstremizmu. Takođe je pridobio i podršku moćnika koja može biti ključna ako želi da ponovo preuzme mesto predsednika oktobra sledeće godine.

Ankete sugerišu da je moguće da levičar pobedi Bolsonara, kojeg kritičari optužuju za razaranje brazilskog društva i ekonomije, kao i za katastrofalno loše vođenje krize izazvane koronavirusom, bolesti koju je nazvao „malim gripom“. Najbolji politički analitičar Brazila, Datafolha, nedavno je prognozirao Lulovu pobedu nad Bolsonarom u drugom krugu izbora sa razlikom od čak 20 odsto.

„Lula je nesumnjivi favorit“, rekao je Kristijan Linč, politikolog iz Rija, i dodaje da je očito da većina glasača očajnički želi se Bolsonarova „paklena“ vladavina okonča.

Dodaje i da mnogi članovi političke i ekonomske elite takođe favorizuju Lulu, i žele ga na vlasti umesto „nepopustljivog sektaša“ koji trenutno vlada, te da će ovaj politički veteran, verovatno, doživeti novo rođenje.

„On je feniks koji se diže iz pepela. To je nešto epsko “, kaže Linč.

Čini se da su ankete koje sugerišu na to da Lula ima veću podršku preplašile Bolsonara, čiji je rejting opao i to u trentku dok kongres istražuje njegov odgovor na koronavirus krizu. On je proteklih nedelja pokušavao da okupi svoje ultradesničarske pristalice, organizujući provladine skupove na kojima je Lulu etiketirao kao „prevaranta sa devet prstiju“ i „sina Satane“.

Lula su ove uvrede nasmejale.

„Poslednje dve ili tri godine Bolsonaro jedva da je izgovorio moje ime, jer je mislio da sam van igre. Sada odjednom shvata da imam najbolje karte i da je ovu partiju pokera već izgubio“, kaže bivši predsednik sa osmehom.

„Pritom on je psihopata koji nema ni najmanju sposobnost upravljanja“, dodaje.

Kada se radi o koronaviusu, Lula nije bio toliko opušten i o ovoj temi govorio je znatno oštrijim narativom.

„Zbog Bolsonarovog „genocidnog“ upravljanja epidemijom koronavirusa umrlo je skoro 450.000 Brazilaca. Ova brojka je mogla da bude znatno manja“, tvrdi Lula, predviđajući da će Bolsonaro na kraju biti odgovoran za antinaučnu sabotažu mera poput fizičke distance i nošenja maski.

Ono što ga najviše boli je, kako kaže, to što se nakon stupanja na dužnost u januaru 2019. godine, Bolsonaro priklonio politici Donalda Trampa i porušio mostove, koje je on mukotrpno gradio, sa svim ostalim svetskim liderima, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačku kancelarku Angelu Merkel, kineskog lidera Si Đinpinga i trenutnog predsednika Sjedninjenih Država Džozefa Bajdena.

„Danas je Brazil globalni neprijatelj. Ne postoji zemlja sa kredibilitetom koja voli Brazil. Ne postoji zemlja koja želi da dočeka brazilskog predsednika i nijedan predsednik ne želi da dođe ovde“, žali se Lula, koji se nedavno sastao sa britanskim, nemačkim i južnoafričkim izaslanicima u pokušaju da obnovi dobre odnose sa svetom.

„Brazil je zemlja koju mogu da vole svi. Čak sam i rekao britanskom ambasadoru da se Boris Džonson mora pripremiti, jer ako odem u Ujedinjeno Kraljevstvo, moraće sa mnom na biciklističku trku po Londonu i pokazaću mu kakav sam kompetentni biciklista“, našalio se, tvrdeći da je takođe uživao u „divnim vezama“ sa vođama laburista Tonijem Blerom i Gordonom Braunom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar