Bolnice u SAD obolele od korone već leče steroidom

Svet 19. jun. 202013:39 > 13:43
Podeli:
Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Nekoliko bolnica u SAD obolele od COVID-19 već leči deksametazonom, ne čekajući potvrdu naučnog ispitivanja čiji preliminarni rezultati ukazuju na to da taj cenovno veoma pristupačni steroid smanjuje stopu smrtnosti kod teških slučajeva korona virusa.

Po tvrdnjama istraživača sa Univerziteta u Oksfordu, kod pacijenata kojima je potrebno mehaničko disanje ili kiseonik, stopa smrtnosti se primenom tog leka smanjuje za oko trećinu, a britansko ministarstvo zdravlja već je odobrilo njegovo korišćenje u državnom zdravstvu.

„Gotovo da deluje neetički ako ne koristite taj lek“, kaže jedan stručnjak za zarazne bolesti sa univerziteta na Floridi, čija je bolnica deksametazon pre tri dana uvrstila u sredstva koja se koriste za lečenje od COVID-19.

Ovaj stručnjak podseća da su ta i mnoge druge bolnice na sličan način, bez zvaničnog odobrenja, prethodno počele da koriste antivirusni lek remdesivir, koji, prema kliničkim ispitivanjima, nije uticao na stopu smrtnosti od korona virusa, ali je skratio vreme bolničkog lečenja.

Kako navodi Rojters, druga američka bolnica od aprila je uspešno koristila deksametazon za lečenje pacijenata priključenih na respiratore, kod kojih je smrtnost posle toga pala na oko 26 odsto, što je niže od bilo koje stope smrtnosti zabeležene u naučnoj literaturi, ali je teško reći da li je to upravo rezultat upotrebe deksametazona.

Komentari

Vaš komentar